КРЕМАЦИЈА ПРВАКА ОПЕРЕ СЕРГЕЈА ДУБРОВИНА (1942-2015) 9. СЕПТЕМБРА У 13.30 ЧАСОВА НА НОВОМ ГРОБЉУ У БЕОГРАДУ

Испраћај за кремацију посмртних остатака драмског тенора, некадашњег првака Опере Народног позоришта, Сергеја Дубровина биће одржан у среду 9. септембра у 13.30 часова на Новом гробљу у Београду.
Признати уметник преминуо је 31. августа у Београду, у 73. години.
Дубровин је рођен 3. јуна 1942. године у Самарканду, у Узбекистану, а после завршеног Лењинградског конзерваторијума, одмах је позван у Бољшој театар.
Потом прелази у Кијевску оперу, а одатле, као првак, одлази на светска гостовања где је веома запажено наступао у „Пиковој дами“ (у Мадридској опери), док је од Шостаковича за улогу Сергеја у „Катрини Измаиловој“ (Висбаден) добио изванредне похвале које су на његов будући развој деловале веома подстицајно.
У свом формирању, прошао је кроз три фазе: на почетку каријере певао је најпре као бас, затим као баритон, а кад је почео да пева тенорске улоге, прва партија му је била Фауст. Певао је и драмски и лирски репертоар (познавањем бел канта био му је омогућен такав регистар).
Посебне духовне културе, Дубровин је умео да истакне уметнике који су на њему оставили неизбрисив траг  и били значајни за његов развој као уметника. Међу њима су Константин Семионов, диригент позоришта Киров из Лењинграда, редитељ Смолич из истог позоришта, потом Стјепан Турчак...
Од певача, први узор био му је Марио Ланца, као и незаборавни италијански тенор Енрико Карузо.
На сцени Народног позоришта у Београду остварио је низ врхунских улога од којих се посебно памте оне у операма „Трубадур“, „Аида“, „Отело“, „Борис Годунов“, „Кармен“...  
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести