Vesti

Solistički koncert jedne od naših najboljih mladih džez vokalistkinja Sofije Knežević, 11. septembra (20,30) na Velikoj sceni

31 avgust 2020

Sofija Knežević, jedna od naših najboljih mladih džez vokalistkinja, održaće koncert na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u petak, 11. septembra u 20.30 časova.

Nakon veoma uspešnog nastupa u okviru spektakla „Ponovo zajedno – pogled promatrača menja sve“, Sofija će na beogradskom solističkom koncertu izvesti repertoar koji uključuje pesme sa njenog najnovijeg albuma Sofijazz, koji je trenutno u selekciji za Grammy nagradu za najbolji džez vokalni album.

Na koncertu će izvesti i aranžmane pesama kao što su Sejdefu majka buđaše, Kiša pada i  nekoliko džez i brazilskih standarda.

„Poznata kao jedan od najboljih vokala današnjice, mlada Sofija Knežević je na putu ka velikoj karijeri. Dok je njen vokal duboko povezan sa tradicionalnim zvukom, njen improvizacijski virtuozitet i kreativnost oduzimaju dah.”

Sofija je završila Univerzitet za muziku i dramske umetnosti u Gracu, Austrija, u klasi Dena De Rose. Dobila je punu stipendiju da pohađa univerzitet sa samo 16 godina.

Dobitnica je mnogih nagrada i stipendija uključujući Marianne Mendt Jazz Award, Tesla nagradu za dostignuća u muzici, Thailand International Jazz Voice 2016, Unesco stipendija za mlade talente, Zlatna sirena nagrada, a u 2013 je izabrana za Betty Carter Jazz Ahead program koji identifikuje mlade, izuzetno talentovane umetnike i kompozitore.

Sofija živi i radi u Njujorku od 2011, gde predaje i kao profesor pevanja na Music School of New York City, od 2012. godine.

Sofija je u 2017. i 2019. godini imala čast da napiše muziku i tekst za Crystal Bridges muzej u Arkanzasu i MoMA - Muzej moderne umetnosti u Njujorku sa Elliot Masonom.

Sofija je pisala muziku i za Theater 13 u Njujorku, kao njihov umetnički direktor, kao i za Island Dreams Entertainment

Nastupala je sa mnogim velikanima današnjice uključujući umetnike kao što su David Murray, Jason Moran, Sheila Jordan, Jay Clayton, Terence Blanchard, Wynton Marsalis, Sherman Irby, Tim Hagans, Eli Degibri, James Moody, Elliot Mason, Christian McBride.

Ulaznice u tri kategorije po ceni od 1200, 700 i 400 dinara mogu da se nabave na blagajni Narodnog pozorišta, kao i onlajn na linku https://www.narodnopozoriste.rs/prijavi-se.

Galerija