Vesti

Na tradicionalnom novogodišnjem koktelu za novinare sumirani postignuti rezultati u 2019. godini i najavljeni ambiciozni planovi u narednom periodu

24 decembar 2019

Tradicionalni novogodišnji koktel za predstavnike medija priređen je 24. decembra u foajeu Druge galerije, a tom prilikom, održana je i pres konferencija na kojoj su sumirani postignuti, vrlo uspešni, rezultati ostvareni u ovoj godini i najavljeni veoma ambiciozni planovi u narednom periodu. 

Upravnica Ivana Vujić kazala je da je u 2019. godini osvojeno 39 nagrada, odigrane su 524 predstave koje je videlo oko 200.000 gledalaca i skrenula pažnju da je to 101 predstava više u odnosu na isti period prošle godine. 

Podsetila je da su izvedene četiri premijere u Drami („Nečista krv“, „Jeste li za bezbednost“, „San letnje noći – Projekat Šekspir“ i „Livada puna tame“), dve u Operi („Koštana“ i „Na uranku“), kao i jedna premijerna obnova („Bastijen i Bastijena“), te jedna baletska („Labudovo jezero“). 

Vujićeva je izrazila i zadovoljstvo kako je zaživela treća scena Narodnog pozorišta „Radionica“, otvorena 23. aprila, na kojoj su održana premijerna scenska čitanja savremenih domaćih i stranih dramskih pisaca, u kojima su učestvovali glumci, članovi ansambla Drame, koji pet i više godina nisu imali premijeru u matičnoj kući, a govorila je i o uspešnim rezultatima programske linije Narodnog pozorišta "Platforma", pokrenute u cilju bavljenja edukacijom profesionalaca iz oblasti izvođačkih umetnosti, kao i edukacijom publike.

Takođe, naglasila je da su ostvarena brojna gostovanja u zemlji i inostranstvu, kao i učešća na 19 domaćih i inostranih festivala. 

Upravnica je kazala da je u prethodnih godinu dana, Narodno pozorište potpisalo deset Sporazuma o saradnji (SNG Maribor, Gradsko pozorište Klagenfurt, Državno akademsko dramsko pozorište Maksim Gorki u Nižnjem Novgorodu,  SNG Drama Ljubljana, Narodno pozorište Niš, Kairska opera, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Rijeka, Nacionalna opera iz Alžira „Bulem Besai“, Nacionalna opera i balet Republike Severne Makedonije, Skoplje i Dojčes teatar Berlin). 

Vujić je, između ostalog, najavila i ponovni prijem Narodnog pozorišta u članstvo Evropske pozorišne konvencije koja će biti održana u junu, u austrijskom gradu Gracu.

Kada je reč o gostovanjima u Narodnom pozorištu, posebno se osvrnula na događaj koji će biti održan 26. i 27. septembra kada će na Velikoj sceni gostovati pariski Teatar de la Vil sa predstavom „Mary Said What She Said“, u režiji slavnog Roberta Vilsona koji je glavnu ulogu poverio čuvenoj francuskoj glumici Izabel Iper. 

Pre toga, početkom marta Gradsko pozorišter Klagenfurt nastupiće sa dramom Petera Handkea „Vreme kada nismo ništa znali jedni o drugima“ u režiji Roberta Šustera, potom će SNG Maribor gostovati sa predstavom „Mostovi i bogovi“ prema noveli Toneta Patrliča, Crnogorsko narodno pozorište dolazi sa „Ivanovom“ Antona Pavloviča Čehova, a planirano je i gostovanje Teatra Nacija iz Rusije sa, takođe Čehovljevim komadom, „Ujka Vanjom“... 

„U pregovorima smo i sa slavnim modnim kreatorom Žan Pol Gotjeom koji je napravio predstavu o svom životu. Radimo na tome da taj komad, koji se zove „Fešn šou Žan Pol Gotje“ bude izveden na sceni Narodnog pozorišta“, otkrila je Ivana Vujić.

Prema njenim rečima, Drama Narodnog pozorišta, posle 38. godina gostovaće u HNK Zagreb, (19. januara sa „Gospođom ministarkom“), „Nečista krv“ će biti izvedena u SNG Maribor, u toku su pregovori o gostovanju „Balkanskog špijuna“ u Kanadi i Njujorku, kao i pregovori o razmeni predstava sa Aleksandrijskim teatrom.

Vujićeva je kazala da će Narodno pozorište u narednom periodu biti aktivno i na više značajnih evropskih festivala, kao i na nekoliko regionalnih („Ohridsko leto“, „Mostarska liska“...). 

Ona je rekla da je nastavljen rad na Enciklopediji Narodnog pozorišta, ali i da je započeo rad na knjizi povodom jubileja Narodnog pozorišta – 150. godina od osnivanja.

Otkrila je i da je jedna od ideja da tokom 2020. godine bude urađen projekat pod nazivom „Tajna Narodnog pozorišta“ gde bi umetnici iz sva tri ansambla dočekivali goste, pričali o svojoj profesiji, odgovarali na pitanja posetilaca...

„Čitavo pozorište bi se koristilo kao jedna vrsta lavirinta u kome publika nikada ne bi znala ko će ih sačekati i da li će tema biti dramska, operska ili baletska“, rekla je Ivana Vujić.  

Što se tiče dramskog repertoara, posle premijere Kamijevog „Kaligule“, u režiji Snežane Trišić, sa Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi, 5. februara na Velikoj sceni, u planu su i naslovi „Vuci i ovce“ Nikolaja Ostrovskog u režiji Egona Savina, Čehovljev „Galeb“ u režiji Jagoša Markovića, Tolstojev „Rat i mir“ u režiji Borisa Liješevića, „Pozorišne iluzije“ Pjera Korneja u režiji Nikole Zavišića, potom „Madam Bovari“ Gistava Flobera u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat, „Učiteljica“ po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića... 

Za Veliku scenu u planu je i delo Dobrice Ćosića, a u toku su dogovori o materijalu sa njegovom kćerkom Anom.

Takođe, rečeno je da je u Narodno pozorište stigao najnoviji komad nobelovca Petera Handkea „Još uvek oluja“, u prevodu Žarka Radakovića, a očekuje se i naručeni tekst od Milovana Vitezovića o Svetom Savi koji će režirati Ana Grigorović.

Na Sceni „Raša Plaović“, u koprodukciji sa Kulturnim centrom Beograda, za 22. februar najavljena je premijera „Noćnog dnevnika“, autorskog projekta Jana Fabra u izvođenju prvaka Drame Slobodana Beštića. 

Dogovorena je manjinska koprodukcija sa Teatrom „Bremen“ na predstavi „Život i sudbina“, koju će, po istorijskom romanu Vasilija Grosmana, režirati Armin Petras, a u planu su i komadi „Vasa Železnova“ Maksima Gorkog u režiji Zlatka Svibena, „Orlando“ Virdžinije Vulf u režiji Bojana Đorđeva...

Opera Narodnog pozorišta, u koprodukciji sa Madlenianumom, sprema Pučinijevu „Manon Lesko“, a premijera je planirana za 26. februar na Velikoj sceni. 

U planu su i opere "Knez Igor", "Kapuleti i Monteki", operske predstave za decu..., a veliki jubilej - 100 godina od osnivanja Opere biće obeležen 11. februara Pučinijevom "Madam Baterflaj", koja je tog datuma, pre jednog veka, bila prva izvedena predstava novoformiranog ansambla Opere Narodnog pozorišta. 

Na konferenciji je, između ostalog, najavljeno da će Opera nacionalnog teatra prvi put gostovati u Južnoj Koreji. 

„Način gostovanja je veličanstven. Korejska opera, u gradu Daegu, izvešće Koštanu, operu Petra Konjovića. Naš dirigent će ranije otići i pripremiti njihov Orkestar i Hor, koji će pevati na srpskom jeziku. U predstavi će učestovati solisti Opere Narodnog pozorišta, a to izvođenje očekuje se oko 13. juna“, najavila je Ivana Vujić.

On je kazala da će, po tom modelu, u oktobru na Velikoj sceni biti izvedena korejska opera „Beskrajna ljubav“ u kojoj će učestovati Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, te dirigent i solisti Korejske nacionalne opere.

Kada je reč o planovima ansambla Baleta, za sada je izvesno da će tokom 2020. godine biti izvedene dve premijere - „Mikelanđelo“ i „Ohridska legenda“.

Muzej Narodnog pozorišta, pored redovnih aktivnosti, u planu ima i samostalne izložbe posveće velikanima Opere Narodnog pozorišta, među kojima su Zvonimir Krnetić, Radmila Smiljanić, Breda Kalef...

„Sve ovo što smo danas najavili iziskuje određena finansijska sredstva. Mi ćemo probati da ih pronađemo. Ovo je veliki i veoma ambiciozan plan, ali mi smo velika kuća. Smatram da veliki rad mora biti naša osnovna karakteristika“, zaključila je Ivana Vujić. 
Na konferenciji su učestvovali i direktori sva tri sektora Drame, Opere i Baleta - Molina Udovički Fotez, Jasmina Trumbetaš Petrović i Konstantin Kostjukov, te direktor Muzeja Dragan Stevović. 
M.B.