Vesti

Opera „Karmen, jedna tragedija“, u saradnji Narodnog pozorišta i Rosi festa, 2. februara (19,00) na Velikoj sceni

14 januar 2021

U okviru saradnje Narodnog pozorišta u Beogradu i Rosi festa, 2. februara (19,00) na Velikoj sceni biće izvedena opera „Karmen, jedna tragedija“. 

„Karmen“, Žorža Bizea, jedna je od najpoznatijih operskih tragedija. U dramaturškoj intervenciji Pitera Bruka, skrojenoj 80-ih godina prošlog veka, dramska radnja postaje gušća, intenzivnija i konkretnija. 
Lišena brojnih likova i bez naglašavanja živopisne sredine u kojoj se originalna radnja zbiva, „nova“ Karmen se oslanja na konkretne odnose između likova i jasnije mapira problem stradanja jedne žene romskog porekla.

Lokalna praizvedba opere „Karmen“, jedna tragedija u produkciji Rosi festa dodatno aktuelizuje adaptaciju Bizeove „Karmen“, problematizujući socijalno pitanje života Roma i migranata u sistemu evropskih zemalja, koji se u sklopu migrantske krize 2015. – 2019. godine suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. 

Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju potražuju ugrožene socijalne grupe – na pravo kretanja, na pravo rada i naposletku na pravo slobodne ljubavi. Upravo promatranjem strastvenog odnosa Karmen i Don Žozea iz sociološkog ugla, predstava u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, problematizuje odnos države i policije sa manjinama - Romima i migrantima. 

Koliko vredi ženski život i da li uopšte vredi? Kolika je krivica države ako ugrozi život pojedinca? Karmen, jedna tragedija ne priča samo priču o velikoj ljubavi i tragediji, već postavlja pitanja i poziva na odgovornost. 

Scenski pokret potpisuje Tamara Pjević, scenografiju Dunja Kostić a kostim Ivana Ivić. 

Mladu i kvalitetnu ekipu pevača i glumaca predvodi Nataša Rašić kao Karmen, uz Marka Živkovića (Don Žoze), Vuka Zekića (Eskamiljo), Evgeniju Jeremić (Mikaela), Pavla Žarkova (Zuniga), Nemanju Stamatovića (Lilas Pastja) i Đorđa Živadinovića Grgura (Garsija).

Rediteljka - Ana Grigorović
Dirigent - Stefan Zekić
Scenografija - Dunja Kostić
Kostim - Ivana Ivić
Scenski pokret - Tamara Pjević
Video - Matija Novaković
Dizajn svetla - Vlada Marinkovski

Karmen - Nataša Rašić
Don Žoze - Marko Živković
Eskamiljo - Vuk Zekić
Mikaela - Evgenija Jeremić
Zuniga - Pavle Žarkov
Lilas Pastja - Nemanja Stamatović
Garsija - Đorđe Živadinović Grgur

Orkestar:
Vesna Jansens, koncert majstor
Aleksandra Dimitrijević, violina
Mirko Crnojević, viola
Jasmina Vrbanić, violončelo
Svetozar Vujić, kontrabas
Srđan Jaraković, klavir I korepeticija
Ana Popović, flauta
Marija Lazić, oboa
Mihailo Samoran, klarinet
Ana Đorđević, fagot
Igor Lazić, horna
Nenad Ninković , truba
Ivan Jovanović, trombon
Aleksandar Radulović, perkusije