Vesti

Striming Nušićeve komedije „Ožalošćena porodica“, u režiji Jagoša Markovića, reprizno na zahtev publike, večeras (30. jun) u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu

30 jun 2020

Poštovana publiko, na vaš zahtev, večeras (30. jun u 21,00) na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu, reprizno emitujemo striming komedije Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“, u režiji Jagoša Markovića. POKRENI

Nova postavka čuvene komedije, premijerno je izvedena 19. januara 2018. godine na Velikoj sceni, tačno na 80-tu godišnjicu smrti našeg slavnog komediografa.

Bila je to peta inscenacija ovog svevremenog komada u Narodnom pozorištu u Beogradu, (gde je i praizveden 28. novembra 1934. godine), a koji nas je još jednom podsetio da su ambicije i težnje nekih ljudi da se domognu nasledstva, novca i imanja - večne.

U žanrovskom smislu, „Ožalošćena porodica“ je i komedija i tragedija, gde su činjenice tragedija, dok ugao Nušićevog posmatranja na te crne činjenice ukazuje da je reč o komediji.

Uprkos pohlepi, gramzivosti, samoživosti, licemerstvu... junaka ove priče, Marković ih, ipak, ne osuđuje, već sa određenom dozom ljubavi i empatije ukazuje da i u njima, bez obzira na sve te devijantnosti, postoji zrno ljudskosti, ali i, ponekad, odlika beskrajno šarmantnih stvorenja.

Njihove karaktere dočarali su Saša Torlaković (Agaton Arsić), Radmila Živković (Simka), Danica Maksimović (Sarka), Nebojša Dugalić (Proka Purić), Vanja Ejdus (Gina), Aleksandar Srećković (Tanasije Dimitrijević), Nela Mihailović (Vida), Slobodan Beštić (dr. Petrović, advokat), Suzana Lukić (Danica) i Dušan Matejić (Mića).

Reditelj Marković potpisao je i izbor muzike, a u autorskom timu su i Molina Udovički Fotez (dramaturg), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Matija Vučićević (scenograf), Maria Marković Milojev (kostimograf) i Vladimir Petričević (dizajn zvuka).

Na 35. „Nušićevim danima“ u Smederevu, održanim u aprilu 2018. godine, osvojena je Nagrada publike za najbolju predstavu, a dva meseca kasnije, u okviru petog Pozorišnog festivala „Bucini dani“ u Aleksandrovcu, „Ožalošćenoj porodici“ pripala je Nagrada „Milan Minja Obradović“ za najbolju produkciju pozorišne predstave, Saša Torlaković je dobio Gran pri za najbolje glumačko ostvarenje festivala, a Vanja Ejdus Nagradu za glumačku bravuru.

Snimak koji možete da pogledate večeras nastao je na 26 izvođenju, održanom 26. januara ove godine.

Više o predstavi „Ožalošćena porodica“ možete da pročitate OVDE