Мађарски филозоф, дисидент и писац Г.М. Тамаш 9. децембра гост "Филозофског театра"

„Филозофски театар“ ће 9. децембра угостити мађарског филозофа, дисидента и писца Г. М. Тамаша, који ће на Сцени "Раша Плаовић" (20,30) одржати предавање под називом „Фашизам и револуција“.

Г. М. Тамаш је познат као жестоки критичар европске деснице, режима Виктора Орбана, као и неолиберализма. Поред Жижека, Бадјуа и Негрија, сврставају га у друштво јеретичких европских марксиста.

Рођен је у Румунији 1948. године, али је из политичких разлога 1978. пребегао у Мађарску, где постаје један од водећих дисидената тог доба. Држао је предавања широм света, између осталог на Оксфорду, Јејлу, Колумбији, а тренутно предаје на катедри за социологију и социјалну антропологију на Средњоевропском универзитету у Будимпешти, и гостујући је предавач на Институту за хуманистичке науке у Бечу.

Аутор је бројних радова, међу којима су „Истина и класа“, „Невина моћ“, „Постфашизам и антикомунизам“, „Етницизам након национализма“.

Развио је концепт пост-фашизма, који по његовим речима лако проналази уточиште у новом свету глобалног капитализма, без узнемиравања доминантних политичких облика парламентарне демократије.

Карте се могу купити по цени од 200 динара на благајни Народног позоришта у Београду.

Прочитајте још вести