МАЂАРСКИ НОВИ ТЕАТАР ГОСТУЈЕ 12.10. СА “ШУМОМ” ОСТРОВСКОГ У РЕЖИЈИ ЕГОНА САВИНА

Нови театар (Új Színház) из Будимпеште гостоваће у среду 12. октобра на Великој сцени са представом “Шума” Николаја Островског у адаптацији и режији Егона Савина, најављено је на конференцији за новинаре у Музеју Народног позоришта.

Шеф службе маркетинга Љиљана Лазић Михајловић казала је да ће гостовање бити реализовано у оквиру Протокола о сарадњи између два позоришта који су 1. јула ове године потписали управници Божидар Ђуровић и Иштван Марта.
Она је рекла да је Нови театар, једно од најзначајнијих државних драмских позоришта у Будимпешти, репертоарски окренуто новим сценским читањима класичне и модерне драме и додала да је “Шума” премијерно изведена 16. априла ове године.
Савин је признао да уочи почетка рада на овом комаду није веровао да ће, заједно са уметничким и сарадничким тимом Новог театра, направити једну тако “значајну представу и да ће она имати такав одјек у пештанској јавности”.
Он је нагласио да му је веома драго што ће “доћи до овог сусрета, који ми је необично важан, зато што је моје уверење да за театар не постоје границе”.
- Позориште је место које спаја људе. Мислим да, чак, ни језици нису битни, јер постоји један универзални театарски језик којим се позоришни људи споразумевају. То сам, радећи овај комад, искусио у најлепшем смислу – рекао је Савин и напоменуо да је ова представа “у потпуности различита” од оне коју је пре неколико година урадио у Југословенском драмском позоришту.
- По први пут, исти комад, радио сам два пута на потпуно другачији начин. Веома сам узбуђен због овог гостовања. Ако сам некада у својој каријери сањао неки важан тренутак, онда је то овај. Да направим нешто значајно ван своје средине и да, затим, то дође овде – рекао је он и нагласио да су две Куће, потписивањем Споразума о сарадњи направиле одличан потез.
- Тим чином, театар је још једном испунио своју функцију да спаја људе – казао је Савин.
Подсећајући да Народно позориште има сарадњу са “готово свим националним театрима у региону”, управник Божидар Ђуровић је оценио да је ова, са Новим театром, “једна од битнијих”.
Ђуровић, који је са управником Новог театра Иштваном Мартом 20. септембра у Будимпешти потписао уговор о сарадњи две Куће у овој сезони, рекао је да му је веома драго што ће београдска публика сутра увече видети “сјајне глумце, вођене руком једног од најбољих српских редитеља Егона Савина”.
Он је истакао да ће пре представе, бити одржано неколико интересантних догађаја – у 18,30 часова у Кнез Михајловој улици биће изведен перформанс, пола сата касније, у Музеју Народног позоришта директор Завода за културу Војводине Тибор Вајда отвориће изложбу „Позоришни плакат Ференца Барата“, ауторке Љиљане Динић, док је за 19,15 у фоајеу друге галерије заказано отварање изложбе фотографија које су инспирисане представом “Шума”.
Ђуровић је најавио да ће Народно позориште 22. децембра узвратити гостовање с представом “Дервиш и смрт”, такође, у режији Савина, као и да ће тог дана, у галерији Новог театра, бити отворена изложба “Историјат Народног позоришта” ауторке Зорице Јанковић.
Управник Народног позоришта открио је да две Куће размишљају и о другим моделима сарадње и напоменуо да ће, највероватније 2013. године, у оквиру значајног летњег фестивала у Сегедину, заједнички урадити једну оперску представу.
Директор Новог театра Иштван Марта казао је да се веома радује сутрашњем сусрету са београдском публиком која ће бити у прилици да погледа “једну квалитетну представу”.
Он је рекао да ће “Шума”, која је летос на неколико значајних позоришних фестивала освојила више награда, имати титлован превод.
Глумица Каталин Такач, која тумачи лик Гурмишске, истакла је да је било “веома узбудљиво” радити са Савином. Она је посебно похвалила његову редитељску концепцију “кроз коју нас је упознао и са неким својим малим светом” и оценила да је то за њу, као и за остале чланове ансамбла, представљало једно ново и драгоцено искуство.   
На конференцији су учествовали и вд директора Драме Молина Удовички, уметнички директор Новог театра Сикора Јанош, и Илидико Бала, сценографкиња и костимографкиња представе “Шума”.
Критичар Алмош Салаи у тексту објављеном 26. априла 2011. године у листу „Ellenfény“, навео је да се у Савиној представи „скоро све догађа на столу или око њега, и то није само техничко решење“.
- Од доба просветитељства, не само научници, покровитељи културе и мецене прислоњени на кабинетски сто, или радећи иза њега, већ – почевши од Наполеона – и државници и политичари од моћи, а касније и велики диктатори првих деценија двадесетог века, веома радо су користили ову могућност: отежан проблемима народа велики вођа ради поред колевке огромних идеја и мисли, посао му и овог трена гори под рукама. Писаћи сто је, тако, језгро и идејни центар сумљиве власти. Зато постаје тежак, јер сва прљавштина система (била она материјална или сексуална) баш тамо се збива, некад уз знање, а некад без знања руководећег, и није питање, све је то осуђено на пропаст...“
Његов колега Деже Ковач на сајту www.szinhaz.net оценио је да „Савин, гост из Србије, измешта класичну комедију Островског у „совјетску“ околину, и у неку руку у постсовјетско доба, преображава радње у четвртасте и рустичне, а ликове у стамене карактере“.
- Дивне слике пријатне атмосфере се претапају у скоро стерилне епизоде; хладан миље, звучна позадина (споља се чују разговори, лавеж паса...), осветљење (кроз прозоре удара споро кружећи сноп светла рефлектора – као у логорима) ствара атмосферу. (…) Представа је пуна глумачке снаге: редитељ остварује карактер игре тачним вођењем глумаца, прецизно компонованим тимским радом и кохерентном анализом драме...
Поред Каталин Такач, у подели су и Шандор Алмаши (Буланов), Шандор Гашпар (Несрећковић), Ђерђ Ваш (Срећковић), Иштван Хиртлинг (Восмибратов), Ванда Немеш (Аксјуша), Денеш Сараз (Петар), Јанош Держи (Карп), Анамарија Фодор (Улита), Тери Тордаи (Милонова) и Золтан Нађ (Бодајев).
М.Б.