МАЕСТРО АДРИАН МОРАР ИЗ РУМУНИЈЕ ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ВЕРДИЈЕВЕ ОПЕРЕ "БАЛ ПОД МАСКАМА"

Вердијевом опером „Бал под маскама“, која је изведена на Великој сцени у среду 7. децембра, дириговао је гост из Румуније - маестро Адриан Морар.
Улоге су остварили Јанко Синадиновић (Рикардо), Драгутин Матић (Ренато), Јасмина Трумбеташ Петровић (Амелија), Софија Пижурица (Оскар), Наташа Јовић Тривић (Урлика), Павле Жарков (Силвано), Драгољуб Бајић (Семјуел), Вук Матић (Том), Игор Матвејев (Судија) и Данило Стошић (Слуга).
У представи, која је премијерно изведена 22. јануара 2005. године у режији Божидара Ђуровића, учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Сценограф је Александар Златовић, костимограф Љиљана Орлић, а аутор сценског покрета Ферид Карајица.
За либрето „Бала под маскама“ Верди је узео Скрибову драму „Густав Трећи Шведски“, која је имала за основу стварни историјски догађај – убиство поменутог шведског краља.
Сва лица у овој опери, праизведеној 17. фебруара 1859. године у римском Театру Aполо, имају историјску веродостојност, а у либрету је једино љубав Рикарда и Амелије измишљени романтични Скрибов додатак.
Морар, који је више од две деценије активно присутан на румунским оперским сценама, је уметник кога критичари доживљавају као „аутентичног, педантног и изузетно талентованог диригента“.
Од 1995. године редовно диригује у Румунској националној опере у Клужу.
У међувремену, од 2001. године био је и чест гост у Националној опери у Букурешту, где је, у сезони 2006/2007 обављао и функцију уметничког директора.
Паралено, гостовао је и у представама оперких кућа у Темишвару, Јаши, Констанци, Крајови...
Такође, често наступа и са симфонијским оркестрима из свих већих румунских градова – од престонице Букурешта, преко Брашова до Темишвара.
Као диригент, гостовао је и у Швајцарској, Француској, Немачкој, Грчкој, Шпанији, Мађарској, Тајланду...
Током досадашње каријере освојио је више значајних награда.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести