"МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ" ОДИГРАНИ У ЧАСТ ПРЕМИНУЛОГ ГЛУМЦА И ПЕДАГОГА ВЛАДЕ ЈЕВТОВИЋА

Дуодрама “Мали брачни злочини”, по тексту Ерика Емануела Шмита и у режији Филипа Гринвалда, одиграна је у среду 12. јуна на Сцени “Раша Плаовић” у част преминулог глумца и угледног педагога Владимира Јевтовића.

На крају представе, у своје и у име колегинице Неле Михаиловић, бројној публици обратио се Борис Пинговић који је, између осталог, казао да је Јевтовић преминуо тог дана, у јутарњим часовима, у 66. години.
- Он нас је увео у тајне глуме и глумачког заната. Ова вечерашња представа била је посебна за нас двоје, зато што смо је посветили њему. Ја знам да би требало сада да вас замолим за минут ћутања, али ја то нећу учинити. Јер, кад глумац напусти животну сцену, онда највише воли да буде испраћен аплаузом. Замолио бих вас да тај аплауз посветимо успомени и сећању на нашег професора, рекао је Пинговић који је са колегиницом Михаиловић дипломирао у Јевтовићевој класи 1994. године.
Гледаоци су на ногама, дуготрајним аплаузом, одали почаст признатом педагогу у чијој су класи, између осталих, дипломирали и Слободан Бода Нинковић, Небојша Дугалић, Сергеј Трифуновић, Мирјана Јоковић, Срђан Тодоровић, Весна Тривалић, Драган Бјелогрлић, Наташа Нинковић…
Јевтовић је рођен 30. априла 1947. године у Београду. Дипломирао је филозофију 1970. године, а глуму 1971.
На Факултету драмских уметности предавао је од 1975. године на Катедри глуме.
Одбранио је магистарску тезу из филозофије 1979. године са темом "Сартрова књижевност као медијум његове филозофије", а на ФДУ 1986. године докторирао је са тезом "Глумац у театру лабораторијуму".
Изабран је у звање редовног професора 1991. године и био председник Уметничког већа факултета од 2009. године.
Предавао је на Факултету уметности Приштина, на БК Академији уметности, Академији уметности Бањалука и радио у Школи глуме и говора "Дадов".
Од октобра 1982. до јула 1983. боравио је као стипендиста Владе Француске у Центру Питера Брука у Паризу.
Учествовао је у емисијама Радио Београда - "Зелени мегахерц", "Путоказ" и "Озон".
Основао је позориште "Под разно" и летњу радионицу медитеранских позоришних школа "Маслине".
Јевтовић је био члан Управног одбора Европског конзорцијума за сарадњу високих позоришних школа "Концептс".
Играо је у позоришту, на филму и телевизији. Режирао је у позоришту, углавном са својим бившим студентима.
Од јула 1999. до децембра 2000. године обављао је функцију вршиоца дужности директора Југословенског драмског позоришта.
Писао је есеје објављиване у часописима "Сцена", "Театрон", Зборник Матице српске и Зборник ФДУ.
Аутор је књига: "Сценска култура" (1981), "Непослушни бумеранг" (1989), "Сиромашно позориште" (1992), "Узбудљиво позориште" (1997), "Одбрана глуме" (2009) и "Мој педагошки метод" (2010).
М.Б.