МЕЂУНАРОДНЕ АКТИВНОСТИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ

Сходно све учесталијим тенденцијама да се представе и нове продукције реализују путем копродукције између театара, у Народном позоришту у  Београду је боравила делегација Театра Карло Голдони из Ливорна, Италија.
Господин Марко Леоне, генерални директор и г. Алберто Палоша, уметнички директор, заједно са својим најближим сарадницима, одржали су конструктиван састанак са управником и директорима Опере и Балета Народног позоришта, на коме је тема била управо могућности сарадње две Куће од националног значаја.
Том приликом разговарало се о заједничким продукцијама наслова у сектору Опере, као и о гостовању Балета у Италији, као и о другим видовима сарадње, путем размене уметника и представа.
С обзиром да се ради о једном од најцењенијих италијанских театара, посебно посвећеног веризму у опери, имајући у виду околност да је из Ливорна управо један од најзначајнијих стваралаца из ове области, диригент и композитор Пјетро Маскањи, разматрала се могућност представљања мање познатих наслова овог великог ументика у региону.
Такође, наглашена  је и могућност сарадње Оперских студија два театра, док је г. Леоне, иначе познати италијански драмски уметник, иницирао и разговоре на тему сарадње Драмских театара у форми радионица и упознавања са новим драмским тенденцијама и текстовима савремених аутора.
Састанку у Народном позоришту, осим гостију из Италије, присуствовао је и представник Италијанског института за културу у Београду, уз чију помоћ се организују сва гостовања из ове нама блиске земље.
У оквиру сарадње на културном плану са Народном Републиком Кином, у Народном позоришту гостују кинески оперски ументици, гца Бинг Бинг Вонг, сопран, и г. Ворен Мок, тенор.
Они ће наступити у представама "Кармен" и "Боеми" током ове седмице, уз домаће уметнике на Великој сцени националног позоришта.
Ова сарадња је иницирана током протекле године, када је група од преко 30 представника кинеских уметничких агенција, институција и менаџера боравила у Београду у организацији Министарстава културе НР Кине и Србије, где им је један од домаћина била наша Кућа. Прва конкретна активност коју је кинеска страна реализовала јесте гостовање драмске представе "Дама са камелијама" у градовима најмногољудније земље света током јуна месеца о.г. док су у плану и гостовања по једне оперске и блетске продукције Народног позоришта.
Господин Мок је један од најзначајнијих кинеских оперских солсита са значајном европском каријером и наступима у неким од најзначајнијих светских оперских кућа, док је госпођица Вонг са сталним боравком у Милану, припадник млађе генерације оперских солиста и радо виђен гост у многим продукцијама широм Европе.

Прочитајте још архивираних вести