МИЛОШ МАРИЈАН ЛАУРЕАТ НОВОУСТАНОВЉЕНЕ НАГРАДЕ "НАТАША БОШКОВИЋ"

Солиста балета Народног позоришта у Београду Милош Маријан добитник је новоустановљене Награде "Наташа Бошковић" за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности.

Маријан је ово признање, које поводом 50. година свог постојања додељује Удружење балетских уметника Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије и Секретаријата за културу Београда, добио за премијерно изведену улогу принца Дезиреа у представи "Успавана лепотица" Народног позоришта у Београду, у кореографији Владимира Логунова. У облазложењу жирија наведено је да је Маријан задовољио све уметничке и техничке критеријуме које ова улога захтева и да његов Дезире одише племенитошћу, лепотом покрета и изузетним младалачким надахнућем.
Играчима "Битеф денс комапаније" Николи Томашевићу и Страхињи Лацковићу додељена је, такође новоустановљена, Награда "Смиљана Мандукић", за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре, за улоге два роба у представи београдског Народног позоришта "Александар" у кореографији Роналда Савковића. Оба играча савремене игре су, према оцени жирија, оставила најснажнији утисак одигравши улоге робова изузетно експресивно и веома квалитетно испунивши технички сложен задатак. О наградама је одлучивао жири у саставу: солиста балета и кореограф Владимир Логунов (председник), играч и кореограф Анђелија Тодоровић, солиста балета, балетски педагог и репетитор Паша Мусић-Поповић, солиста балета и кореограф Петар Пјер Рајковић и првак балета Константин Тешеа.
Жири у истом саставу одлучио је да се награда "Димитрије Парлић" за кореографију оригиналне целовечерње балетске и плесне представе премијерно постављене и изведене на територији Републике Србије, ове години не додели, сматрајући да ни једно од понуђених кореографских остварења у периоду између две доделе није задовољило високе критеријуме које ова награда захтева.
Иначе, овогодишњи добитник Награде за животно дело, коју додељује Председништво Удружења балетских уметника Србије, је некадашња балерина Народног позоришта у Београду, балетски критичар, театролог и преводилац Мирјана Здравковић. Награде ће бити уручене у децембру.
М.Б.