МИНИСТАР КУЛТУРЕ ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ И МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ И СПОРТА ГРЧКЕ ЛИДИЈА КОНИОРДУ ОБИШЛИ НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и министарка културе и спорта Грчке Лидија Кониорду посетили су у четвртак 20. априла Народно позориште у Београду.
Министре је примио управник националног театра Дејан Савић, а састанку су присуствовали и амбасадор Грчке у Београду Елиас Елиадис, директор Драме Народног позоришта Жељко Хубач, председник Управног одбора НП Александар Гаталица, глумци Олга Одановић, Иван Босиљчић и Слобода Мићаловић.
Савић је упознао министарку Кониорду са радом, историјатом и богатим репертоаром Народног позоришта, као и са добром сарадњом коју имају са грчким позориштима.
Министарка, која је као глумица и редитељ сарађивала са многим позориштима у својој земљи и шире, одмах по уласку у Народно позориште изјавила је да се већ осећа као код куће и одушевљено разгледала зграду српског националног театра.
Она је представила Савићу и министру Вукосављевићу рад позоришта у Грчкој, посебно тамошњег националног театра, приметила да је данас свуда распорастрањена фузија различитих уметности и нагласила потребу да се пружи прилика "новим гласовима" и младим уметницима.
Кониорду је истакла да у Грчкој, упркос кризи и чињеници да увек недостају средства, људи неуморно стварају, креативни су и културом се боре против свега што се дешава, и констатовала да управо због тога треба бити отворен за нове идеје и нове гласове, чији ће резултати можда кроз генерацију-две прерасти у ремек-дела.
Министарка је казала и да је важно уметношћу пробудити у људима свест шта се све дешава у свету и заинтересовати их за проблеме као што је мигрантска криза, додавши да само у Атини имају око 200 независних театара који имају по две и три сцене те се производи огроман број представа.
Министар Вукосављевић је упознао своју колегиницу са Стратегијом културног развоја коју је Министарство завршило и која се односи на период од 10 година.
Кониорду је обишла поставку Музеја Народног позоришта и присуствовала је проби представе "Ричард Трећи" у режији Снежане Тришић.

Прочитајте још вести