НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА НОВИНАРЕ НАЈАВЉЕНА ПРЕМИЈЕРА БАЛЕТА "ПЕТАР ПАН" ЗА 10. НОВЕМБАР

Балетска представа "Петар Пан" биће премијерно изведена 10. новембра (19,30) на Великој сцени, док је прва реприза у недељу 18. новембра (18,00) намењена најмлађој публици, најављено је на конференцији за новинаре одржаној у Музеју Народног позоришта.

Шеф Службе маркетинга Љиљана Лазић Михајловић рекла је да је кореографију, по мотивима истоимене култне књиге Џејмса Метјуа Барија, урадио директор Балета Брус Стајвел, музику је компоновао Томас Семански, а главне улоге поверене су Јовану Веселиновићу, Бојани Жегарац, Силвији Џуњи, Милошу Маријану, Милошу Кецману и Милици Јевић.
Вршилац дужности управника Дејан Савић подсетио је да је "Петар Пан" још један од пројеката које је наследио од претходне управе и нагласио да предстојећа премијера јасно илуструје његову политику у вођењу ове Куће која је усмеренема према томе да "све оно што вреди сигурно ћемо наставити да радимо и нећемо правити никаква питања око тога".
У том смислу, он се осврнуо и на недавну премијеру драмске представе "Женски оркестар" чије је премијерно извођење, како је оценио, прошло одлично.
Савић је изразио уверење да ће "Петар Пан" представљати "пун погодак" и да ће то бити представа коју ће веома радо гледати и млађа и старија публика.
Он је посебно, као веома атрактивне, издвојио сцене летења и том приликом похвалио и уметничку и техничку екипу представе која се максимално труди да све то изгледа потпуно беспрекорно.
Савић је нагласио да му је веома драго што се на програму представе Народног позоришта први пут појављује америчка застава и нагласио да подршка Амбасаде Америке у Београду није била само техничке природе, већ је она била и финансијска, логистичка и морална...
- Да сам и раније био питан, рекао бих да оберучке прихватам ову представу зато што је наш задатак, то увек истичем, и едукативни. Дакле, да васпитавамо публику, да васпитавамо и стварамо љубитеље уметности, посебно балетске, као сигурно најапстрактније у нашем позоришту. Будите уверени да ће ова представа имати много издања и у матине терминима, као и у другим пригодним терминима, јер она има нешто што одговара дечијем сензибилитету. Наравно, да она неће бити само дечија представа, него ће је са великим задовољством гледати и одрасли, али и балетски професионалци - рекао је Савић.
Шеф канцеларије за медије и јавност америчке амбасаде Рајан Роулендс сложио се са Савићем да "Петар Пан", захваљујући својој тематици, представља идеалан начин да се у позориште привуче и млађа публика.
Он је нагласио да му је веома драго што је Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду била укључена у један овакав пројекат који је, у уметничком смислу, представљао мост између две државе.
Стајвел је истакао да је веома срећан што му се поново указала прилику да уради ову представу коју је први пут, пре десет година, у истој кореографији поставио у Лас Вегасу.
У међувремену, како је нагласио, овај балет је са великим успехом изводило још неколико балетских комапнија у Америци.
- После тог искуства, велико је задовољство видети како сада неки други солисти дају други тон и карактер овим улогама. Сваки Петар Пан је различит, свака Венди је различита зато што сваки уметник улози даје неку неку своју боју- оценио је Стајвел и нагласио да је веома задовољан високим нивоом професионализма који је исказан приликом израде декора и костима.
Он је, такође, рекао да је у плану да представа има што више матинеа и поподневних термина извођења како деца не би морала касно увече да долазе у позориште.
Јован Веселиновић, коме је поверена насловна улога, казао је да је рад на овом балету представљао за њега једно потпуно ново искуство, а нарочито је то било исказано у сценама летења.
- Имам двоје деце и знам колико им је лик Петра Пана важан у њиховим животима. Позвао бих млађу публику да, први пут после дужег времена, види једну овакву представу у Народном позоришту, да се прикључи нашој сталној публици и да постане стални пратиоц балета - додао је он.
У улози Капетана Куке, појавиће се гост из Америке Нејтан Котам који је рекао да му је изузетно драго што ће у овој представи, у којој је наступао у Калифорнији, исто у Стајвеловој кореографији, заиграти и пред српском публиком.
Он је испричао да се са комадом "Петар Пан" први пут сусрео као десетогодишњак у својој школи где је учествовао у аудицији за истоимени мјузикл. Том приликом, како је рекао кроз смех, такође му је била додељена улога Капетана Куке, док му је лик Петра пана остао неостварена жеља.
Поред њих двојице, на конференцији су учествовали и Милош Кецман, Силвија Џуња и Милица Јевић који су посебно апострофирали креативну атмосферу током проба и нагласили да с великим нестрпљењем ишчекују премијеру.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме је креирала Олга Мрђеновић.Иначе, ово је друга поставка популарног балета у Народном позоришту. На Сцени Земун, представа је премијерно изведена 24. децембра 1969. у кореографији Вере Костић, на музику и по либрету Бруна Бјелинског, уз помоћ маестра Борислава Пашћана и у сценографији и костимима Душана Ристића.
М.Б.