НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА НОВИНАРЕ НАЈАВЉЕНА ПРЕМИЈЕРА “ЖЕНСКОГ ОРКЕСТРА" 3. НОВЕМБРА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Премијера познатог комада француског драмског писца Жана Ануја „Женски оркестар“ у режији Југа Радивојевића биће одржана 3. новембра на Сцени „Раша Плаовић“.

У подели су Бојана Стефановић (Патриција), Даниела Кузмановић Павловић (Памела), Нела Михајловић (Г-ђа Ортанз), Калина Ковачевић (Сузана Делисија), Златија Ивановић (Ермелина), Јелена Хелц Весковић (Леона), Вук Костић (Пијанист ) и Бранислав Томашевић (Г. Лебонз).
На конференцији за новинаре, одржаној 1. новембра у Музеју Народног позоришта, директорка Драме Молина Удовички Фотез казала је да овај комад, у репертоарском смислу, представља "једно окретање, зарад лепоте позоришта, ка женском делу ансамбла, али и наставак онога што је било прошле сезоне, а то је читање класичних текстова на нови начин".
- Направљена је врло занимљива и актуелна адаптација, а редитељска концепција је врло неуобичајена. "Женски оркестар" је до сада, углавном, била драма са комичним елементима, са певањем и пуцањем. Сада је то једна, чини ми се, много комплекснија и озбиљнија прича - рекла је она.
Драматург Ивана Димић, која је са редитељем Радивојевићем урадила адаптацију и написала сонгове, истакла је да су њих двоје променили жанр и добили причу "која више није лака комедија, него је савремена драма са друштвеном критиком".
Према њеном мишљењу, мењањем жанра из комедије у драму, потцртава се озбиљност и драматичност теме уметника на тржишту, што је за савремени тренутак горућа тема.
- Стога су настале извесне измене у оригиналном тексту и наглашени су више лирски, поетски тонови, као и мрачна слика света Анујевог комада, а мање простора је дато комедијским елементима - истакла је она и додала да сонгови представљају "душевно расположење јунака ове приче, њихове дубинске бриге и патње".
Радивојевић, коме је ово 97. позоришна режија, рекао је да је реч о представи "која неће само да се гледа, већ ће се и слушати".
- Данас се све чешће прибегава позоришту које треба да нас визуелно привуче и да нас на неки начин удаљи од речи. Међутим, овде је реч веома важна. Иначе, ова прича у себи носи и одређену дозу патетике која је као таква врло оправдана - нагласио је редитељ и истакао да мењање жанра представља један веома тежак и компликован процес.
- То "отимање" и премошћавање није био нимало једноставан задатак. Хтели смо да оно што нас већ годинама мучи у нашој уметничкој бранши, изнедримо у неку реченицу, мисао, поруку која ће, надам се, допрети до оних који би требало то да чују. Не бих желео да звучим патетично, али ова представа јесте нека врста комеморације стања у нашој култури у последњих десетак година - оценио је Радивојевић и напоменуо да су чланови амсамбла "прекомпоновани" у симфонијски оркестар.
Калина Ковачевић је рекла да представа "шаље поруку да уметност није на продају".
- Мислим да би било едукативно послати оне људе који се нешто питају, пре свега мислим на политичаре, да одгледају ову представу, а онда да се запитају како и шта треба да раде и где греше - казала је она.
Бранислав Томашевић и Вук Костић оценили су да је урађена веома интересантна представа која ће се сигурно "играти на карту више".
Поред Иване Димић, у сарадничкој екипи су и Борис Максимовић (сценограф), Марина Вукасовић Меденица (костимограф), Владимир Пејковић (композитор), Радован Кнежевић (сценски говор), Тамара Антонијевић (кореограф), Немања Констатиновић и Јасмина Урошевић (организатори), Милош Обреновић (инспицијент) и Сандра Тодић (суфлер).
Прва реприза биће одржана 10. новембра.
Представа ће 28. новембра гостовати у Студентском граду.
М.Б.