НА КОНКУРСЕ ЗА ПРОЈEКАТ МЛАДА БАЛКАНСКА ДРАМА ПРИСТИГЛО 55 ДРАМА ИЗ СРБИЈЕ И БУГАРСКЕ

На конкурсе за оригинални драмски текст аутора старосне доби до 30 година, које су у оквиру Међународног позоришног пројекта „Млада балканска драма“ расписали парнери, Народно позориште у Београду и софијски Театар младих “Николај Бинев”, један од водећих драмских театара из Бугарске, јавило се укупно 55 аутора, од тога 33 из Бугарске и 22 из Србије.

У Софији је формиран жири у саставу проф. Др Николај Јорданов, познати бугарски позоришни критичар, театролог и извршни директор Међународног позоришног фестивала „Варненско лето“, проф. Маргарита Младенова, редитељ и директор Позоришне лабораторије „Сфумато“, и Јана Борисова, једна од најзначајнијих бугарских драмских писаца, чије су драме игране и награђиване у Европи.
Стручни жири у Београду чине драматурзи Ивана Димић, Молина Удовички Фотез, иначе директорка Драме Народног позоришта у Београду, Славко Милановић, Зоран Раичевић и Жељко Хубач, који је уједно – уз колегу из Софије, позоришног редитеља Петра Каукова – и координатор пројекта.
Резултати Конкурса ће бити познати 16. октобра, а позоришта партнери ће награђеним ауторима откупити драмски текст, обезбедити превод, штампање и реализацију драме. Планирано је да се у процес рада укључи што већи број младих аутора из Србије, Бугарске али и региона, те да премијера победничког текста са конкурса који је реализован у Бугарској буде почетком марта 2013. на Сцени „Раша Плаовић“ у Народном позоришту у Београду, а неколико дана потом очекује се и премијера награђеног комада аутора из Србије на сцени Театра младих „Николај Бинев“ у Софији.
Театри ће разменити гостовања реализованих представа током пролећа 2013, а намера је да се овај међународни театарски пројекат наредних сезона прошири на цео регион Балкана.