НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ОДРЖАНА БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА КОМЕДИЈЕ "ГРАЂАНИН ПЛЕМИЋ"

Београдска премијера комедије "Грађанин племић" Жана Батиста Поклена Молијера у режији Даријана Михајловића, урађена у копродукцији Српске драме Народног позоришта из Приштине са седиштем у Косовској Митровици и Народног позоришта у Београду, одржана је у среду 3. октобра, на Сцени "Раша Плаовић".

У представи која отвара питање грађанског духа, али и позоришне комуникације, улоге су остварили Игор Дамњановић (Господин Журден), Аника Грујић (Госпођа Журден), Милан Васић (Клеонт), Бојан Стојчетовић (Ковијел), Бранко Бабовић (Дорант), Ивана Ковачевић (Николија), Милена Јакшић (Лусила) и Јасмина Стојиљковић (Маркиза Доримена).
"Грађанин племић", праизведен 14. октобра 1670. године, на веома духовит начин говори о невероватној жељи богатог скоројевића за успехом у друштву. Он је уверен да се новцем све може купити - од углађеног понашања до пријатеља и друштвеног статуса. Но, на том путу друштвеног успеха, наилази на бројне препреке...
С обзиром на чињеницу да Српска драма нема своју салу и да је услед таквих околности представа летос извођена на трговима по српским енклавама на Косову и Метохији, дужина комада и велики број ликова максимално су редуковани.
Драматург Ивана Димић, која је урадила адаптацију овог текста, свела је ликове само на осам главних носиоца радње.
У расплету комада, господин Журден је кажњен за своју покондиреност. Он остаје са својом опаком богатом женом и без наде да ће икада постати племић.
Планирано је да ова представа, чија је премијера одржана 29. јуна на Градском тргу у српском делу Ораховца, једном месечно буде извођена на Сцени "Раша Плаовић".
М.Б.