На Сцени „Раша Плаовић“ одржана премијерна обнова Моцартове интерактивне оперске представе за децу „Бастијен и Бастијена“

Премијерна обнова интерактивне оперске представе за децу Волфганга Амадеуса Моцарта „Бастијен и Бастијена“, под диригентском управом Стефана Зекића, у режији Ане Григоровић, са новим протагонистима и драматуршко-редитељским адаптацијама, одржана је 20. марта у подне на Сцени „Раша Плаовић”.

У овој једночиној опери, изведеној поводом Светског дана позоришта за децу и младе, а у оквиру обележавања седамдесетогодишњице Савета Европе, улоге су остварили Мина Глигорић (Бастијена), Синиша Радин (Бастијен), Милош Милојевић (Колас) и Бојана Бамбић (Колина).

У представи су учествовали и чланови Оркестра Опере Народног позоришта Едит Македонска (Госпођа прва виолина), Урош Јовић (Господин друга виолина), Мирко Црнојевић (Господин виола), Синиша Јовановић (Господин виолончело), Душко Ненадовић (Господин обоа) и Невена Живковић (Госпођа клавир).

Одушевљена публика у препуној сали, у којој су већином била деца узраста до 12 година, испратила је комплетну уметничку екипу, на крају ове педесетоминутне представе, вишеминутним бурним овацијама. 

Сценографију је креирала Јасна Сарамандић, а костиме Катарина Грчић. 

„Бастијен и Бастијена“ (премијерно изведена 15. маја 2016. године на Сцени „Раша Плаовић“) је интерактивна представа за децу и као једно од првих Моцартових оперских дела идеална је за упознавање младе позоришне публике са опером.
 
Бастијен и Бастијена играју љубавне игре које им смишља Колас, а да би проверили своју љубав користе чак и друштвене мреже које их подједнако зближавају и удаљавају. У тој игри учествује и Колина која са публиком посматра представу и открива им тајне опере...

Адаптација либрета ради приближавања заплета деци и младима, као и убацивање едукативних делова кроз нови лик Колине имају за циљ да на занимљив начин упознају најмлађу публику са овим позоришним жанром. 

Интеракција са публиком одигравала се кроз представу, али и након ње, кроз разговор са ауторима који су модерирали чланови тима пројекта „Мали позоришни експерти“, а који, такође, едукују младе и покушавају да им приближе овај жанр. 

Прва реприза биће одржана у недељу 24. марта у 12 часова.
М.Б. 


 
 

Прочитајте још вести