НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ СИМОВИЋЕВА „ХАСАНАГИНИЦА“ ИЗВЕДЕНА ЈУБИЛАРНИ СТОТИ ПУТ

Драма Љубомира Симовића „Хасанагиница“ у режији Јагоша Марковића изведена је јубиларни стоти пут у уторак 10. априла на Сцени „Раша Плаовић“.

Лик Хасанаге тумачио је Ненад Стојменовић, Хасанагиницу је играла Вања Ејдус, а у подели су били и Радмила Живковић (Мајка Хасанагина), Александар Срећковић (Бег Пинторовић), Ксенија Јовановић (Мајка Пинторовића), Дарко Томовић (Ефендија Јусуф), Србољуб Милин (Ахмед), Иван Иванов (Аскер Суљо), Бојан Кривокапић (Аскер Хусо) и Стефан Бузуровић (Муса).
Снажан аплауз упућен сјајној глумачкој екипи, био је још један доказ да публика заиста воли ову представу која ће сигурно још дуго времена бити саставни део драмског репертоара Народног позоришта.  
Уочи премијере представе, која је одржана 30. децембра 2001. године на Сцени „Пети спрат“, Марковић је рекао да је она “посвећена свима који су волели, а то нису умели да покажу, као Хасанага”.
На премијери, улоге су тумачили Маринко Маџгаљ (Хасанага), Вања Ејдус (Хасанагиница), Радмила Живковић (Мајка Хасанагина), Александар Срећковић (Бег Пинторовић), Ксенија Јовановић (Мајка Пинторовића), Дарко Томовић (Ефендија Јусуф), Бранислав Цига Јеринић (Ахмед), Ненад Стојменовић (Аскер Суљо), Игор Ђорђевић (Аскер Хусо) и Стефан Капичић (Муса).
У низу бројних позитивних критика које су пратиле ову представу, између осталог, забележено је да је редитељ, „попут симболичног пешчаног сата на средини сцене и времена које неумитно тече, успео да покаже како је све пролазно и нестално, а само људска патња и сујета остају злокобно да трају као печат и усуд човекове глупости и охолости“.
Симовићева верзија „Хасанагинице“, славне баладе записане 1774. године, о тужној судбини жене турског аге, праизведена је у Народном позоришту 27. маја 1974. године у режији Желимира Орешковића које је главне улоге доделио Милошу Жутићу и Неди Спасојевић.
М.Б.