НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА ПРЕДСТАВУ "ЖЕНСКИ ОРКЕСТАР"

Награда за најбољу представу на фестивалу "Театар у једном дејству" у Младеновцу, коју је добио "Женски оркестар" Народног позоришта у Београду, уручена је 30. октобра после извођења те драме на сцени "Раша Плаовић".

У име ансамбла, награду је из руку помоћника председника Општине Младеновац Јасминке Прокић, примила Нела Михаиловић.
После бурног аплауза публике у препуној сали, присутнима се у кратком говору обратила госпођа Прокић која је, између осталог, казала да је признање више него заслужено припало овој представи у режији Југа Радивојевића.
Она је комплетном ансамблу "Женског оркестра" пожела "још пуно успешних извођења и пуно успешних сезона".
Једногласну одлуку о победнику донео је жири којим је председавао позоришни критичар Владимир Стаменковић, а чланови су били драмска уметница Ђурђија Цветић и позоришни критичар Владимир Арсић.
- Усклађивање драмског текста са савременим околностима увек у себи крије многе замке, од којих је добар део у овој чврстој представи успешно избегнут нарочито захваљујући прикладним и прецизно постављеним сонговима, одличној интерпретацији и композиторском надахнућу. То је овај театарски чин, сасвим у складу са намерама, приближило језику Бертолта Брехта, у чему се истицао глумачки ансамбл својом одговорном игром и повременим, запаженим, појединачним узлетима - наведено је у образложењу жирија.
"Женски оркестар" је познати текст француског драмског писца Жана Ануја који су редитељ Југ Радивојевић и драматург Ивана Димић, у сарадњи с композитором Владимиром Пејковићем, адаптирали мењајући жанр из комедије у драму желећи на тај начин да потцртају озбиљност и драматичност теме уметника на тржишту.
Поред Неле Михаиловић (Г-ђа Ортанз), у подели су и Бојана Стефановић (Патриција), Даниела Кузмановић Павловић (Памела), Калина Ковачевић (Сузана Делисија), Златија Ивановић (Ермелина), Јелена Хелц Весковић (Леона), Вук Костић (Пијанист ) и Бранислав Томашевић (Г. Лебонз).
Представа је премијерно изведена 3. новембра 2012. године на Сцени "Раша Плаовић".
Осим Народног позоришта, у званичној селекцији фестивала, који је од 3. до 8. октобра одржан у Центру за културу Младеновац под слоганом "У потрази за изгубљеном душом“, учествовали су и Атеље 212, Народно позориште Сомбор, Југословенско драмско позориште, Позориште "Бора Станковић" Врање и Театар "Пулс" из Лазаревца.
М.Б.