ПОВОДОМ ДАНА ВОЈСКЕ ОДРЖАН ГАЛА КОНЦЕРТ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ И ОРКЕСТРА ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Поводом Дана Војске Србије, у уторак 25. априла, на Великој сцени одржан је Гала концерт Оркестара Министарства одбране „Станислав Бинички” и Опере Народног позоришта (НП), уз учешће првака и солиста НП.
Богат и веома садржајан програм отворен је увертиром из популарне оперете „Лака коњица“, аустријског композитора и диригента Франца фон Супеа.
У наставку, публика је уживала у познатим аријама и дуетима из опера “Боеми”, “Дон Карлос”, “Русалка”, “Севиљски берберин”, “Тоска”, “Љубавни напитак”, "Чаробна фрула"…
Такође, у оквиру програма, изведене су и популарне композиције “Ја то знам” Војкана Борисављевића, популарна балада "Растанак" једног од највећих певача свих времена грчке традиционалне музике Јоргоса Далараса, класик мексичког композитора Агустина Ларе - песма „Гранада“…
Концерт је завршен извођењем традиционалног српског марша - “На Дрину”, који је компоновао Станислав Бинички почетком Првог светског рата у част победе српске над аустроугарском војском на Церу.
Под диригентским управа Павла Медаковића и Ђорђа Станковића, наступили су прваци и солисти Опере НП Јасмина Трумбеташ Петровић, Ненад Јаковљевић, Дејан Максимовић, Иванка Раковић Крстоношић, Љубица Вранеш, Драгутин Матић, Љубодраг Беговић, Невена Павловић и Невена Матић.
Концерт је режирала Ивана Драгутиновић Маричић.
Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
М.Б.

Прочитајте још вести