НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ВУКА ДРАШКОВИЋА "ВИА РОМАНА"

У организацији нашег медијског партнера "Вечерњих новости", у уторак 25. септембра на Великој сцени одржана је промоција књиге Вука Драшковића "ВИА РОМАНА".

О делу у коме се у размаку од четири века преплићу судбине двојице јунака, које ће стариримски пут одвести у јаничаре, говорили су књижевни критичари Љиљана Шоп и Младен Весковић, директор и главни уредник “Новости” Манојло - Мањо Вукотић и сам аутор који је, између осталог, рекао да ће о књизи "судити свако, а биће много више оних који ће јој судити, а неће је ни отворити".- Андрић је рекао да је добар писац онај ко читаоца изненади пишући о добро познатим стварима. Био бих срећан ако бих бар мало изненадио читаоца књиге Виа Романа", казао је Драшковић.Основу сижеа романа чине исповести двојице јањичара из истог села и исте куће али вековимаудаљених, од којих један обожава султана Османа и служи му, а други "боготвори свог султанаи царство звано Титова Југославија". Главни јунак романа Дамијан Чавка кроз своју судбинуописује четири века српских посртања, од 1602. године до данашњих дана.Књижевна критичаркаЉиљана Шоп рекла је да роман обухвата временски распон од четири века и прича о најболнијим српским поделама.
Према њеним речима, Драшковић успешно провлачи идеју да се времена о којимаприповеда разликују по костимима и технологији, али не и у људским наравима, односима ипсихологији.
М.Б.