На Великој сцени одржана промоција монографије о Гордани Јевтовић

Промоција монографије "Пети чин - Гордана Јевтовић Минов", посвећена дугогодишњој првакињи Опере Народног позоришта у Београду, аутора Владимира Јовановића, одржана је у суботу 17. јуна на Великој сцени.
О књизи, чије су објављивање подржали Народно позориште и Музеј позоришне уметности Србије, говорили су управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић, примадона Радмила Бакочевић, професор на ФМУ Анета Илић, музиколог Бранка Радовић и господин Јовановић, који је у уводном тексту монографије, која се појавила уочи десетогодишњице смрти Гордане Јевтовић Минов, између осталог, подсетио да је чувени сопран у последње три деценије 20. века “била један од насигурнијих ослонаца Опере Народног позоришта у Београду”.
“Врхунска музичко-сценска и концертна уметница, која је својим великим креацијама на свим југословенским и бројним иностраним оперским сценама, својим супериорним наступима на музичким фестивалима и концертним подијумима, као и веома успешним педагошким резултатима, дала значајан допринос развоју наше музичке културе и њеној међународној афирмацији."
Монографија обилује критикама наступа и интервјуа Гордане Јевтовић Минов, објављених у штампаним медијима.
Гордана Јевтовић Минов рођена је 9. јуна 1947. године у Београду.
После завршене Седме гимназије и музичке школе "Станковић", где је учила соло певање код Олге Граднички, уписала је Музичку академију и енглеску књижевност на Филолошком факултету.
Соло певање је дипломирала 1972. године у класи оперског уметника и реномираног педагога Николе Цвејића, а већ на другој години студија ангажована је као солиста у Опери Народног позоришта. Остала је њен члан у континуитету 35 година и за то време остварила је више од 40 улога певајући у преко 1000 представа.
Одржала је око 900 концерата, гостовала је на многим оперским сценама у земљи и иностранству, урадила је већи број снимака за радио, ПГП и телевизију.
Добитница је великог броја награда.
Више од две деценије певала је улогу Розине у Росинијевом “Севиљском берберину”. У тој представи наступила је 103 пута, док је улогу Виолете у “Травијати” извела на сцени 97 пута. Одиграла је 59 представа певајући улогу Аделе у Штраусовом “Слепом мишу”, а нешто мање, 50 пута, певала је Ђилду у Вердијевом “Риголету”.
Остала је запамћена по великом броју улога у операма домаћих аутора као што су Коњевићева “Коштана”, Рајичићева “Симонида” или Ваудина “Јежева кућица”.
Преминула је у Београду 8. јула 2007. године.
М.Б.

Прочитајте још вести