НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА ПРВА РЕПРИЗА ВЕРДИЈЕВЕ ОПЕРЕ "МОЋ СУДБИНЕ"

Прва реприза Вердијеве опере "Моћ судбине", под диригентском управом Дејана Савића, у режији госта из Италије Алберта Палоше, одржана је у среду 8. марта на Великој сцени.
У тој мрачној авантуристичкој причи о страстима љубави, мржње и освете, о немилосрдном прогону, самоодрицању и на крају о смрти и опросту, премијерно су наступили Ана Рупчић (Леонора), Душан Плазинић (Дон Алваро), Александра Ангелов (Прециозила), Ненад Јаковљевић (Гвардијан), Јована Белић (Собарица), Михаило Шљивић (Маркиз), Страхиња Ђокић  (Алкаде), Слободан Живковић (Трабуко) и Мирослав Марковски (Хирург).
У баритонском фаху, главну улогу (Дон Карлос) и значајну ролу Фра Мелитонеа, као и на премијери одржаној 25. фебруара, певали су Миодраг Д. Јовановић и Небојша Бабић к.г.
У овој опери, за коју је либрето написао Франческо Марија Пјаве, на основу драме „Дон Алваро“, шпанског писца Анхела де Саведре из 1835. године, уз придодавање једне сцене из Шилеровог „Валенштајна“, учествовао је Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.
Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.
Сценограф је Мираш Вуксановић, избор и адаптацију костима урадила је Катарина Грчић Николић, кореограф је Дејан Коларов, а мајстор светла Тереза Гаргано, која је са Иваном Драгутиновић Маричић и помоћник редитеља.
У ауторској екипи су и Матео Анселми и Ана Григоровић (асистенти редитеља), Дијана Цветковић и Патрик Бернс (асистенти диригента) и Јасна Сарамандић (асистент сценографа).
Ово је, у Народном позоришту, пета поставка тог ремек-дела оперске уметности препуног заносне мелодике, ритмике, драматике, прелепих вердијанских арија и дуета, и, наравно, драматских заплета.
„Моћ судбине“, 22. Вердијева опера, праизведена је 22. новембра 1862. године у Бољшој каменом театру у Санкт Петербургу.
М.Б.

Више фотографија можете да погледате у галерији

Прочитајте још архивираних вести