НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА „АРЧИБАЛД РАЈС"

Драма „Арчибалд Рајс", по тексту и у режији Љубивоја Тадића, премијерно је изведена на Великој сцени у суботу 15. фебруара, у оквиру пројекта "Европљанин који нас је највише волео", а поводом обележавања стогодишњице Великог рата и Дана државности Републике Србије.

У представи, која је урађена у продукцији Центра за стратешке пројекте Београд, у сарадњи са Народним позориштем и позориштем "Раша Плаовић" са Уба, улоге су остварили Милан Цаци Михаиловић, Уна Миљуш, Марија Вицковић, Соња Ковачевић, Павле Јеринић и Љубивоје Тадић.
Сценографију је урадио Борис Максимовић,а костиме Катарина Грчић.
Пре представе у фоајеу Народног позоришта отворена је изложба са предметима из Рајсове заоставштине. Уводну реч одржао је председник Центра за стратешке пројекте Радивој В. Дабић, а државни секретар МУП-а Србије Владимир Божовић, прочитао је писмо првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића.
Ово је први позоришни комад посвећен Рајсу (1875-1929), швајцарском форензичару, публицисти, доктору хемије и професору Универзитета у Лозани, који се истакао као криминолог радом на истраживању злочина над становништвом Србије у Првом светском рату.
На позив српске владе Рајс је 1914. дошао у Србију да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилима. Написао је многе књиге и радове о томе, а често је слао извештаје за часопис неутралне Швајцарске "Газет". Тиме је као угледни професор и криминолог извештавао свет и кварио пропагандну слику Немаца и Аустроугара о Србима као дивљачком народу.
Са српском војском прешао је Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд новембра 1918. године, а 1919. био је члан делегације југословенске владе на Мировној конференцији у Паризу.
Рајс је заволео српског војника-сељака и српски народ и до краја живота остао у Србији.
Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду.
М.Б.