НАЦИОНАЛНИ БАЛЕТ АЛЖИРА 28. МАЈА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ "ПУТОВАЊЕ"

Поводом отварања културне манифестације "Дани културе Алжира у Србији 2013", у уторак 28. маја на Великој сцени (21,00), Национални балет Алжира извешће представу "Путовање".

Национални балет Алжира основан је 1967. године са превасходним задатком очувања и вредновања изворних народних игара, али је отворен и за тековине светске баштине, те у свом саставу има и ансамбл савременог и модерног плеса. Уиграношћу и квалитетом представа, заузео је значајно место у земљи и у иностранству, а плесачи су често награђивани у Алжиру и на међународним
фестивалима игре.
Национални балет, чије представе красе дивни костими и разноликост типично алжирских музичких звукова, приказаће публици у Србији сплет традиционалних игара из више региона Алжира, као и кореографије које приказују обичне и посебне животне ситуације. После њихове представе под називом „Путовање“, која је својеврсни позив у непознато, публика напушта салу озарена и задивљена....
Дани културе Алжира одржавају се од 28. маја до 2. јуна, на основу потписаног Програма сарадње у области културе између Владе Демократске Народне
Републике Алжира и Владе Републике Србије, а у намери да се унапреди сарадња у области културе и уметности.
- Верујем да ће овај догађај омогућити грађанима Србије да се боље упознају са традиционалном културом, али и савременом уметношћу Алжира и још више приближити наше две пријатељске земље - изјавио је тим поводом министар културе и информисања у Влади Републике Србије Братислав Петковић.
М.Б.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ

Дани алжирске културе одржаће се први пут у Србији од 28. маја до 2. јуна, а манифестацију ће отворити Национални балет те земље, најављено је у понедељак на конференцији за новинаре одржаној у Музеју Народног позоришта.
Том приликом речено је да ће Национални балет Алжира на Великој сцени одиграти представу "Путовање", која приказује традиционалне игре Алжира.
У биографији ове угледне алжирске институције културе забележено је да је Национални балет Алжира основан 1967. године са превасходним задатком очувања и вредновања изворних народних игара.
Отворен је и за тековине светске баштине, те у свом саставу има и ансамбл савременог и модерног плеса. Уиграношћу и квалитетом представа, заузео је значајно место у земљи и у иностранству, а плесачи су често награђивани у Алжиру и на међународним фестивалима игре.
Поред Националног балета Алжира публика у Београду у УК "Палилула" као и она у Новом Пазару и Вршцу упознаће чланове Културно уметничког друштва "Ел Џенадија" које од оснивања 1985.године негује класичну алжирску музику.
Оркестар је састављен од младих музичара, студената завршних година факултета који свирају традиционалне инструменте као што су лутра, мандолина, коуитра.
На свим концертима у Србији чланови овог друштва делиће сцену са групом "Камелеон" која изводи савремену музику, негује модеран израз заснован на музичком богатству Алжира које комбинује са различитим музичким жанровима из других култура.
У Народној библиотеци Србије до 12.јуна биће отворена изложба алжирских књига и фотографија које ће представити културну баштину и уметност Алжира. Изложба је остварена у сарадњи Националне библиотеке Алжира и Националног музеја модерне и савремене уметности Алжира. Више од 300 књига на француском, енглеском и арапском остаће након изложбе у трајном власништву НБС.
Поред књига на изложби у НБС биће представљени радови 30 познатих алжирских фотографа о лепотама алжирских пејзажа, уметности и из свакодневног живота.
У среду 29. маја биће отворена и изложба у Етнографском музеју где ће Национални музеј народне уметности и обичаја из Алжира приредити изложбу предмета из 18 века који сведоче о култури и традицији Алжира.
Први Дани културе Алжира одржавају се до 2.јуна у Београду, Новом Пазару и Вршцу на основу потписаног Програма сарадње у области културе између влада Алжира и Србије, а у намери да се унапреди сарадња у области културе и уметности.