НАЦИОНАЛНИ БАЛЕТ АЛЖИРА ГОСТОВАО СА ПРЕДСТАВОМ "ПУТОВАЊЕ"

Поводом отварања културне манифестације "Дани културе Алжира у Србији 2013", у уторак 28. маја на Великој сцени, ансамбл Националног балета Алжира извео је представу "Путовање".

Пре почетка овог музичко-балетског перформанса, бројној публици, у којој је био и председник Србије Томислав Николић, обратили су се помоћник управника Народног позоришта у Београду Александар Стаматовић, министарка културе Алжира Калиде Туми и министар културе и информисања у Влади Републике Србије Братислав Петковић.
Стаматовић је рекао да Национални театар има част да буде реализатор и домаћин првом представљању алжирске културе у Србији које се у оквиру манифестације "Дани културе Алжира у Србији 2013", одржава под покровитељством председника Николића.
- Верујем да ће ова представа Националног балета Алжира бити корак за даљу сарадњу. Поред уважених гостију и председника институција у којима ће се одржавати различити програми, имам задовољство да поздравим министре културе земље госта и земље домаћина; госпођу Калиде Туми и господина Братислава Петковића - рекао је Стаматовић.
Министарка Туми је нагласила да се од свег срца, у своје и у име делегације коју предводи, захваљује председнику Николићу "на посебној части коју нам је учинио што је вечерас са нама".
Она се посебно захвалила и министру Петковићу, као и члановима републичке владе, на добродошлици и спремности да се у Србији организује једна оваква манифестација.
Госпођа Туми је најавила да ће у оквиру "Дана културе Алжира у Србији 2013", који трају до 2. јуна, поред Националног балета, алжирска култура бити представљена и на изложбама у Народној библиотеци Србије и Етнографском музеју, а "Путовање" ће, осим у Београду, бити изведено у Новом Пазару и Вршцу.
Петковић је изразио уверење да ће ова манифестација нашој публици пружити могућност да се увери у разноликост алжирске културе која сажима богато наслеђе Африке, арапског света и Медитерана.
- Дани културе Алжира сведоче о пријатељским односима између наше две земље. Они имају историју дугу више од 50. година и одржавају се под покровитељством председника Републике и уз свесрдну помоћ амбасаде Алжира у Београду. Надам се да ће се публици у Србији свидети програми културе и уметности традиционалног и савременог Алжира који ће наредних дана бити представљени. Пођимо на прво путовање кроз Алжир на које ће нас повести Национални балет у представи којом званично отварамо ову манифестацију - рекао је Петковић.
Национални балет Алжира основан је 1967. године са превасходним задатком очувања и вредновања изворних народних игара, али је отворен и за тековине светске баштине, те у свом саставу има и ансамбл савременог и модерног плеса. Уиграношћу и квалитетом представа, заузео је значајно место у земљи и у иностранству, а плесачи су често награђивани у Алжиру и на међународним фестивалима игре.
Чланови Националног балета, чије представе красе дивни костими и разноликост типично алжирских музичких звукова, извели су сплет традиционалних игара из више региона Алжира, као и кореографије које приказују обичне и посебне животне ситуације.
М.Б.