НАГРАДA „НАТАША БОШКОВИЋ“ УРУЧЕНА СОЛИСТИ БАЛЕТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИГОРУ ПАСТОРУ

Наградa „Наташа Бошковић“, коју Удружење балетских уметника Србије (УБУС) додељује за најбољу интерпретацију неокласичног стила у области балетске уметности, уручена је у четвртак 19. новембра солисти Балета Народног позоришта у Београду Игору Пастору.
На пригодној свечаности, одржаној на Великој сцени после извођења балета „Слика Доријана Греја“, Пастор је престижно признање, које је заједно освојио са колегом Дејаном Коларовим, примио из руку председнице УБУС-а Анђелије Тодоровић.
Једногласну одлуку донео је жири којим је председавала Милица Безмаревић, а чланови су били Владимир Логунов и Паша Мусић Поповић.
- Иако су ова два уметника на потпуно различит начин донели лик Дорјана Греја, жири сматра да су обе интерпретације апсолутно задовољиле све уметничке критеријуме за овај изузетно захтеван драмски лик. Они су у своје улоге уградили несвакидашњи уметнички набој који ни једног тренутка публику не оставља равнодушном, уносећи прегршт емотивних стања који изискује лик Доријана Греја. Кореограф Владимир Логунов тражио је од уметника да размишљају и граде лик на себи својствен начин, па смо управо због тога добили два потпуно различита, изузетна уметничка остварења. Честитамо уметницима са жељом да им ова престижна награда буде подстрек у даљем раду – наведено је у образложењу жирија које је прочитала Тодоровићева.
Награда, коју финансира Министарство културе Републике Србије, састоји се од плакете са ликом Наташе Бошковић (рад академског вајара Богдана Јовановића), дипломе УБУС-а и новчаног износа.  
Коларову ће признање бити уручено на првом наредном извођењу балета „Слика Доријана Греја“.
Представа је инспирисана истоименим романом Оскара Вајлда из 1891. године у којем овај славни ирски књижевник кроз причу о Доријану, без устезања критикује лицемерје и неморал у свом непосредном окружењу, а Логунов је одабрао 12 кључних сцена који је на најбољи начин осликавају.
Као и у роману, Доријан Греј данашњице је леп и млад, али је у потпуности разорен изнутра.
У нереалној визији света, у потрази за вечитом младошћу, а у мрачном окружењу, Доријан, на кога изузетно утичу околности и друштво, постаје лош. Он, једноставно ужива у животу. Нема никакве циљеве, посебно не племените. Када његово стање коначно постане скроз лоше, Доријан одлучује да нестане са овог света...
У подели су и Милан Рус, Тејлор Клоу, Никола Томашевић, Бојана Жегарац Кнежевић, Тамара Ивановић, Милош Маријан, Мартин Хамер, Маја Варићак Антић, Мартин Граингер, Миља Ђурић, Нада Стаматовић, Милица Јевић Дрндаревић, Јасна Пауновић, Душанка Ђорђевић, Бранкица Мандић, Јованка Зарић, Ивана Савић Јаћић, Нелка Лазовић, Душанка Ђорђевић, Ада Распор, Данил Колмин, Бернардо Бадано, Хозе Иглесиас, Сања Томић, Игор Каракаш, Јуриј Грегуљ, Рафаеле Дилиђенте...
У представи учествује целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Аутор либрета је Душан Милосављев, асистент кореографа била је Маја Варићак Антић док је избор музике урадила Александра Паладин која се одлучила за композиције Ралфа Вон Вилијамса, Мајкла Типита, Кшиштофа Пендерецког и Ђерђа Лигетија.
Сценографију је креирао Борис Максимовић, а костиме Катарина Грчић Николић.
Представа је премијерно изведена 30. марта ове године.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести