НАЈАВА САРАДЊЕ ОПЕРЕ И БАЛЕТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СА НАЦИОНАЛНОМ ОПЕРОМ И БАЛЕТОМ ИЗ ТИРАНЕ

Недавно је у Народно позориште у Београду пристигао предлог и понуда о сарадњи националних oперских и балетских кућа Србије и Албаније. упућен од стране Илира Кернија, директора ове водеће установе културе из Тиране. 
В.д. управника Народног позоришта Дејан Савић, прихватио је ову иницијативу, чиме је створена могућност да се по први пут у историји културних релација две државе институционализују позитивни предлози и успоставе односи на највишем нивоу између сродних уметничких ансамбала. 
Народно позориште је својевремено остварило сарадњу са Националном драмом Албаније, али су у Тирани ансамбли Драме и Опере и Балета раздвојени, тако да је идеја о повезивању музичко - сценских делатности пала на плодно тле.
Дејан Савић је упутио позив г. Кернију да буде гост нашег националног театра већ почетком овога месеца, којом приликом ће се гост из Тиране упознати са репрезентативним делима оперског и балетског репертоара Народног позоришта. 
Боравак госта ће бити искоришћен за боље међусобно упознавање двеју кућа по питању репертоарске политике, техничких могућности и односа културне јавности према њиховим достигнућима, као и за предлог појединости протокола о сарадњи. Иначе, Илир Керни је угледни балетски уметник са европском каријером, од које је један део провео као солиста Балета ХНК у Загребу, тако да не постоји ни језичка баријера у комуникацији двојице руководилаца националних установа културе.