НАЈВЕЋЕ ОПЕРСКЕ ЗВЕЗДЕ БОЉШОЈ ТЕАТРА НАСТУПИЛЕ У ЦЕНТРУ "САВА"

Гала концерт под називом "Највеће оперске звезде Бољшој театра", у организацији Центра "Сава" и Народног позоришта, уз подршку Министарства културе Србије и Амбасаде Руске федерације, одржан је у четвртак 13. јуна у Великој дворани Центра "Сава".

Уз Оркестар Народног позоришта у Београду под диригентском управом маестра Дејана Савића српској публици представили су се лирски сопран Ана Аглатова која је осам година солиста у Бољшом театру, солисткиња омладинског ансамбла Бољшој театра мецосопран Јулија Мазурова, као и Михаил Казаков (бас) и Олег Кулко (тенор) који већ имају завидну међународну каријеру.
Певала је и директорка Опере Бољшој театра, сопран Маквала Касрашвили, која иза себе има 47 година дугу каријеру и више пута је гостовала у Београду.
На програму су биле најпознатије арије и дуети из руских и светских опера и оперета - "Руслан и Људмила", "Кнез игор", "Пикова дама", "Боеми", Кавалерија рустикана", "Адријана Лекуврер", "Евгеније Оњегин", "Севиљски берберин", "Тоска", "Лакме", "Пајаци", "Фауст", "Кармен", "Турандот"...
Око 3000 гледалаца, међу којима су били министар културе и информисања Србије Братислав Петковић и амбасадор Русије Александар Чепурин, одушевљено је аплаудирало после сваке композиције, а на крају концерта, на ногама, све извођаче наградили су бурним овацијама. За бис, изведена је чувена "Винска песма" из Вердијеве "Травијате".
Концерт је одржан поводом највећег руског празника - Дана Русије.
Московски "Бољшој (велики) театар", заштитни знак руске културе и уметности, име је добио у време царске Русије када се сматрало да су опера и балет отменији од драмских представа, па су тако оперске куће добиле назив Велики, а драмски Мали театар.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ

Извештај РТС-а можете погледати ОВДЕ