Успешно гостовање солисте Опере Народног позоришта Михаила Шљивића у Пучинијевој "Турандот" на сцени Театра "Карло Феличе" у Ђенови

Солиста Опере Народног позоришта у Београду бас Михаило Шљивић гостовао је с великим успехом у Пучинијевом ремек-делу "Турандот", које је под диригентском управом Ђузепа Аквавиве изведено на сцени Театра "Карло Феличе" у Ђенови.
Наш уметник је наступио у улози Тимура, једине басовске улоге првог фаха, и на свих пет планираних извођења, 16, 17, 18, 20. и 21. јуна добио заслужене аплаузе публике, али и веома позитивне оцене од својих колега.
Шљивић, у изјави за сајт Народног позоришта, каже да је позив за гостовање добио од уметничког директора тог театра, маестра Аквавиве који га је ангажовао и зимус када је у Вердијевом "Фалстафу", у улози Пистола, такође остварио веома запажен успех.
- На тих пет извођења, представу је гледало више од 50.000 гледалаца, укључујући и оне који су, у бројним земљама широм света, могли да је прате путем live streaming-a. Прва три извођења дириговао је Аквавива, а потом маестро Алвизе Цазелати са којима сам спремао улогу. Оригиналну режију је поставио реномирани Ђулијано Монталдо који је доста познат и ван граница Италије, у координацији са Фаустом Козентинијем – каже Шљивић и подсећа да су критике и утисци у вези са његовим наступом, како од људи из позоришта, тако и од колега који су са њим наступали, веома позитивни.
Он напомиње да је “у целокупној подели био једини странац” и истиче да је “овим успехом практично већ договорено наредно гостовање, или, можда, гостовања, са неким од значајних улога и у следећој сезони”.
– Сигуран сам  да не бих ни дошао у ову прилику и добио позив пре овог, да није било подршке од стране нашег управника, маестра Дејана Савића, који помоћу својих значајних интернационалних уметничких контаката даје добру шансу оперским уметницима да их неко чује и евентуално запази, и то на нашим даскама – тврди Шљивић.
М.Б.

Прочитајте још вести