Успешно гостовање редитељке Иване Драгутиновић Маричић на Летњем фестивалу у Варни

Редитељка Народног позоришта у Београду Ивана Драгутиновић Маричић гостовала је у бугарском граду Варни, где је у оквиру Летњег фестивала пренела режију „Атиле“ Дејана Миладиновића, који је већ три деценије део оперског репертоара Велике сцене Националног театра.
Веома успешна премијера одржана је 7. јула, а у овом Вердијевом ремек-делу, под диригентском управом холандског маестра Јана ван Манена, уз Хор и Оркестар, наступили су солисти из Бугарске - Светозар Рангелов (Атила), Линка Стојанова (Одабела), Бојко Цветанов (Форесто), Венцеслав Анастасов (Ецио)... 
Редитељка је за потребе отворене сцене адаптирала сценографију Александра Златовића, костими Миланке Берберовић били су прилагођени извођачима, а кореографија Владимира Логунова такође је пренесена.
Представа ће током августа имати још једно извођење на отвореном, а од октобра ће бити на редовном репертоару Државне опере у Варни.
Планирано је да током сезоне у „Атили“ гостују и солисти Народног позоришта, као и меастро Дејан Савић.
Представа је наишла на веома добар пријем код публике, али и тамошње критике која није штедела речи хвале за ову поставку чувене Вердијеве опере чија се радња дешава средином петог века у Аквилеји у тршћанском заливу, Јадранским лагунама на будућем месту Венеције и околини Рима.
Опера у три чина са прологом - „Атила“, праизведена је 17. марта 1846. године у Венецији, у Gran Teatro La Fenice.
На репертоар Народног позоришта у Београду, у режији Дејана Миладиновића, први пут је уврштена током сезоне 1986/87.
У међувремену, поставка је имала обнову 23. јануара 1993, а потом још једну - четири године касније, 14. јуна 1997. године.
Последња премијерна обнова, под диригентском управом Дејана Савића,  одржана је 25. јуна 2011. године, а насловну улогу тумачио је бас Иван Томашев.
М.Б.

Прочитајте још вести