НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ - СВЕТОГ ЈОВАНА

Традиционалним обредом и пријемом за велики број гостију, чланова Националног театра, званица из јавног и културног живота и пријатеља Куће, Народно позориште је 20. јануара прославило крсну славу, светог Јована.

Обред освећења и сечења славског колача обавио је старешина београдске Саборне цркве, протојереј-ставрофор Петар Лукић, уз саслужење Хора Народног позоришта којим је дириговао Ђорђе Станковић.
Обраћајући се присутнима, Лукић је рекао да већ годинама има велику част, задовољство и привилегију да запосленима у Народном позоришту честита крсну славу, али и да, како је казао, чинодејствује на обреду сечења славског колача.
- Драго ми је да је заштитник ове велике и значајне куће, храма културе нашег народа, свети Јован Крститељ, неко ко је највећи рођен од жене и онај ко је припремио пут Господу и који је Господа крстио. Он је, заправо, човек који је смогао снаге, да у својој проповеди, буде бескомпромисан и да позове: "покајте се, јер се приближи царство небеско" - казао је Лукић и нагласио да је потпуно природно да ово позориште, уосталом, као и свака српска породица, има свог заштитника и патрона, јер је то у традицији нашег народа.
Запосленима у Народном позоришту је поручио да се, колико год је то могуће, одвоје "од неких овоземаљских искушења и отпора".
- Сваки човек по својој природи огреховљеној, има отпор за добро и на добро. Према томе, то није ничија привилегија, него нам је то суђено првородним грехом. И зато, нека ваш свети Јован Крститељ који је заштитник ваше куће културе, буде пут и путоказ вашим животима, као и вашим породицама... Од срца вам честитам славу и све вас од срца поздрављам. Нека вас господ украси радошћу данашњег дана. Живи и здрави били на многаја љета. Бог вас благословио - рекао је Лукић.
В.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић захвалио је запосленима, бившим запосленима, бројним гостима, а посебно академику Димитрију Стефановићу испред САНУ, што су увеличали славу.
Савић је рекао да је свака помоћ Народном позоришту добродошла, али да запослени морају да се ослоне на своје снаге и то тако да не забораве на добре међуљудске односе.
- Иза нас је веома добра и успешна сезона. Радили смо пуно на томе да међуљудски односи буду добри. Не тражим ја и не мислим да треба да буде једноумље, да сви мислимо исто, то тек не ваља, али морамо бити свесни да нам је позориште изнад свега. Уверен сам да сви ми који смо овде запослени, волимо Народно позориште и посао који радимо. Да није тако, тешко да бисмо се овде задржали. Са оптимизмом гледам у будућност и имам веру да ћемо сами себи изборити боља времена - истакао је Савић.
Он се захвалио Саобраћајном предузећу Ласта а.д. Београд, које је ове године било домаћин славе.
Уз честитику за крсну славу, председница асоцијације "Жена плус" Дубравка Малохоџић донела је на поклон икону Светог Јована, рад академског сликара Мирјане Маровић.
Пригодан уметнички програм извео је ансамбл "Musica da Camera Nuova" чији су чланови Братислав Ђурић (флаута), Едит Македонска (виолина) и Тамара Ђурић (бас флаута).
На програму су биле композиције 3 Инвенције (Бах), арије из опере "Чаробна фрула", као и Хајднов Лондонски трио I и Лондонски трио III.
Народно позориште у Београду је после паузе дуге 67 година, обновило обележавање крсне славе 2001. године када је протојереј-ставрофор Петар Лукић освештао то здање.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ