Народно позориште у Будимпешти 23. и 24. новембра гостује на Великој сцени са представама „Вртешка“ и „Банк Бан“

Народно позориште у Будимпешти гостоваће 23. новембра (19,30) на Великој сцени са представом „Вртешка“, а дан касније, у истом термину, извешће комад „Банк Бан“. 

Радња „Вртешке“ одвија се у Мађарској током 50-их година двадесетог века, где друштвени поредак подстиче здруживања поседа и утиче на судбину земљорадника. Али не баш код свих. Да ли су друштвени закони јачи од здравог разума и љубави двоје младих? Филм (Вртешка, 1956) се заснива на краткој причи Имреа Шаркадија и један је од највећих класика мађарске филмске историје. 

Љубав, земља, брак, финансијски интереси... Шта је најважније? Срећа младих љубавника или здруживање поседа који би, према традицији, обезбедили лагодан живот новој породици? Да ли је могуће градити будућност на тренутној срећи – нека су од питања којим се бави ова представа Атиле Видњанског.

„Бан Банк“ Јожефа Катоне је једно од ремек-дела мађарске драме; стоји раме уз раме са делима „Чингор“ и „Тинде“ и „Човекова трагедија“. У својој критици, Ференц Кулин тврди да протагониста ове драме не чини ништа лоше осим што покушава да се ослободи слатких ланаца породичних обавеза да би испунио своје дужности као политичар. 

Он се опире љубави радије него да учини морални или законски преступ и стога га сустиже судбина потпуног уништења. У Катоновом свету, овај чин је осуђен на сигурну пропаст, а трагично подсећа на модерно време, у ком је човек приморан да одстане од духовности због закона и реда. 

„Бан Банк“ је популарно и често присуто дело на репертоару Националног театра и других театара. Еркел Ференц је драму преточио у оперу (либрето је потписао Бени Егреши), која је 1861. године премијерно изведена у Националном театру.

Прочитајте још вести