Образложење о избору добитница за Награду ,,Петар Банићевић” за 2018. годину

Жири у саставу: Тања Шљивар, в.д. директоркe Драме Народног позоришта, Бојан Кривокапић глумац и прошлогодишњи добитник награде и Славко Милановић, драматург, већином гласова донеo је одлуку да се Награда ,,Петар Банићевић” ( која се додељује глумцу или глумици старосне доби до 40 година живота, који су запослени на неодређено или одређено време, те ангажовани по основу уговора о уметничкој сарадњи или по неком другом хонорарном уговору у Народном позоришту, за 2018. годину) додели равноправно глумицама Сузани Лукић и Хани Селимовић. Награда се састоји од бронзаног рељефа са профилом уметника чије име носи и оригиналне плакете (уметнички рад Герослава Зарића) и не садржи новчани део.

Сузана Лукић је у репертоару који је остварен током календарске 2018. године, остварила највећи број улога,  у којима је показала широк дијапазон глумачких средстава и савремени сензибилитет окренут колективној глумачкој игри, првенствено улогом у представи Боливуд, а онда и улогама  Данице у Ожалошћеној породици и  Аделе у представи Дом Бернарде Албе.

Хана Селимовић је својим драмским улогама у претходних неколико сезона (Саша у представи Иванов  и Анисја у Царству мрака, као и у представи Царство небеско), те исказаним високим степеном професионализма у послу и односу према Народном позоришту, показала да заслужује да постане и стално запослена чланица ансамбла, чему је, између осталог, ова Награда и препорука.

Жири овом приликом жели да укаже и на проблем забране запошљавања у јавном сектору, који се не односи само на Народно позориште, него на  институције културе уопште, јер ускоро, због овог проблема,  Награду ,,Петар Банићевић“ неће имати ко да прими.

Прочитајте још вести