Одржан састанак поводом унапређења рада установа културе у области уметничке игре

На иницијативу Народног позоришта у Београду, 27. јуна, у Библотеци ове установе културе одржан је веома плодан и садржајан иницијативни састанак представника институција културе које у свом саставу имају професионални играчки ансмабл, са темом Иницијатива за доношење законских решења у циљу унапређења рада установа културе у области уметничке игре.

Опште је позната ситуација да због недостатка одговарајућих законских решења институције културе и играчи имају акумулиране проблеме у вези са одласком у пензију и преквалификацијом у сродна занимања, тако да је забрана запошљавања и рационализација јавног сектора уз претходне теме, била предмет овог састанка, који треба да представља први у низу до формулисања предлога решења стања у коме се професионални ансамбли уметничке игре налазе.

Осим овога, изнесени су и основни проблеми са којома се свака инстутуција понаособ сусреће, а своје виђење презентовали су редом представници Народног позоришта у Београду, Српског народног позоришта из Новог Сада, ансамбли народних игара и песамa "Коло" из Београда и "Венац" из Грачанице, као и Позоришта на Теразијама као градске институције, затим Удружење балетских уметника Србије и Синдиката балетских играча.

Након овог иницијалног састанка, учесници су се сложили да би се на једном од наредних сусрета требало усагласити око модела решења и координације удружених наступа према релевантним државним институцијама, са циљем да се у догледно време заједничким снагама унапреди рад професионалних играчких ансамбала у нашој земљи.

Прочитајте још вести