ОДРЖАНА ПРЕМИЈЕРНА ОБНОВА ДУОДРАМЕ „ТЕСЛА ИЛИ ПРИЛАГОЂАВАЊЕ АНЂЕЛА"

Премијерна обнова дуодраме Стевана Пешића „Тесла или прилагођавање анђела" у режији Душана Михајловића, одржана је у недељу 2. јуна на Сцени "Раша Плаовић".

Као инспирација Пешићу да напише ову драму, послужио је измишљени интервју који је Тесла 1899. године, у својој лабораторији у Колорадо Спрингсу, дао за часопис „Билтен бесмртности“.
Представа почиње заглушујућом грмљавином Теслиних муња и стиховима великог песника Петра Петровића Његоша. Кроз интервју новинар се осврће на Теслин рад, порекло, сарадњу и сучељавања са својим великим савременицима попут Алберта Ајнштајна, Томаса Едисона, Гуљерма Марконија...
У подели, као и у свим досадашњим извођењима, били су драмски уметници Љубивоје Тадић (Никола Тесла) и Радован Миљанић (Џон Смит) које је бројна публика на крају представе наградила дугим и срдачним аплаузом.
Те вечери, овај комад, без сценских ефеката, одигран је 252 пут.
Дуодрама „Тесла или прилагођавање анђела" последњи пут била је на репертоару Народног позоришта 7. јуна 2008. године.
Пре почетка представе, у фојаеу Сцене "Раша Плаовић", отворена је изложба Музеја Николе Тесле под називом "Тесла у Београду 2.6. 1892", аутора Братислава Стојиљковића, кустоса тог Музеја.
Обраћајући се присутнима, Стојиљковић је, између осталог, подсетио да је Теслин долазак у Београд изазвао огромно интересовање стручне јавности и великог броја Београђана који су желели да виде и упознају славног научника, Србина пореклом, који је у далеком свету стекао светско име.
- Никола Тесла је примљен уз највише почасти код његовог величанства Александра Првог и краљевских намесника и министара. Указом краљевских намесника, на предлог министра просвете и црквених послова Андре Николића, Тесла је одликован орденом Светог Саве другог степена. Орден је једно од првих одликовања које је Тесла добио за свој стручни рад - рекао је Стојиљковић.
Он је казао да је Тесла том приликом посетио Народни музеј и Велику школу где је одржао предавање о својим најновијим истраживањима и проналасцима о којима је четири месеца раније говорио у Лондону и Паризу.
- Током посете Београду разгледао је знаменитости града и обишао Калемегдан - истакао је Стојиљковић и оценио да је Теслина посета "била срдачна и пријатељска.
У име Куће, присутне је поздравио помоћник управника Народног позоришта у Београду Александар Стаматовић који је подсетио да је овај догађај инциран својеврсним јубилејом с обзиром да је Тесла први и једни пут посетио Београд 2. јуна 1892. године.
- Један од најславнијих Срба је само тога дана дотакао тло земље својих предака, земље матице чије је име својим радом и ингениозношћу прославио дуж свих меридијана и кроз све векове трајања човечанства - нагласио је Стаматовић.
Према његовим речима, Национални театар је био и остао својеврсно жариште духовности нашег народа.
- Вредности о којима се ми старамо баштине људи, а пре свих наши уметници. Ауторска екипа предвођена Стеваном Пешићем, Душаном Михаиловићем, Љубивојем Тадићем, Радованом Миљанићем, Анђелком Миливојевић-Тадић, Борисом Максимовићем, Петром Антоновићем, Радомиром Мићовићем и многобројним знаним и незнаним сарадницима, кренула је пре много година у авантуру звану „Тесла или прилагођавање анђела“. Ова представа је до пре пет година на репертоару Народног позоришта била изведена 251 пут пред препуним гледалиштем, многобројним заљубљеницима у Теслин лик и дело, од којих су је неки гледали и више од десетак пута. Враћањем овог уметничког дела на репартоар Националног театра после паузе од пет година, ми ту авантуру, у којој се преплићу уметност, историја, духовност и традиција, настављамо, сигурни да је Тесла то заслужио и сигурни да је то заслужила наша публика - рекао је Стаматовић.
- Посебно бих желео да истакнем допринос који враћању ове представе на репертоар Националног театра дају наши пријатељи из Музеја Николе Тесле, чију изложбу „Тесла у Београду 2. јуна 1892. године“ вечерашња публика има привилегију да види. Уз захвалност ту је и моја жеља да једнога дана, неким другим поводом, у нашем или Музеју Николе Тесле отворимо изложбу о трајању и деловању представе Народног позоришта „Тесла или прилагођење анђела“. Већ сада за ту изложбу у славу историје Народног позоришта грађе има пуно, а сигуран сам да ће је у годинама које предстоје, бити још више - додао је Стаматовић.
Поставка обухвата велики број оригиналних фотографија и докумената који сведоће о Теслиној посети Београду.
Изложба је отворена пригодним уметничким програмом посвећеном великом српском научнику. Стихове "Песме о Тесли" Јована Јовановића Змаја казивао је глумац Милош Ђуровић, његов колега Михаило Лађевац подсетио је присутне на Теслин говор студентима, а глумица Дејана Миладиновић прочитала је писмо Теслине рођаке Тесли.
М.Б.

Више о представи можете прочитати ОВДЕ

Слике из представе и са отварања изложбе можете погледати ОВДЕ