ОЛГА ОДАНОВИЋ ДОБИТНИК НУШИЋЕВЕ НАГРАДЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ГЛУМЦУ КОМИЧАРУ

Првакиња Драме Народног позоришта у Београду Олга Одановић Петровић овогодишњи је добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару.

Одлуку о признању, које јој је уручено 17. априла у Центру за културу Смедерево, једногласно је донео жири у саставу – драмска уметница Светлана Бојковић (председник), професор књижевности Татјана Лазаревић Милошевић и књижевни и позоришни критичар Милисав Буца Мирковић.
У образложењу жирија, које је на конференцији за новинаре 29. марта прочитала Светлана Бојковић, наводи се да „наша драга Олга Одановић несебично, намах и силовито, пружа гледалишту низ могућности да ужива у сценској лепоти на око једноставних, а психолошки бујичних улога и остварења од Аристофана до Молијера, од Стерије до Нушића“.
- Глума наше поетесе Одановић се готово стално окреће у нама као некакав спор калеидоскоп, подстичући у позадини свести чудесне облике који се непрестано губе и појављују, чија је судбина на посебан окултни начин повезана с афективним покретима нашег „ја“... Она веома рафинирано спаја примитивна лукавства жена и обичних женских судбина. Све се дешава као да је мисао слична безличној плазми која је у стању да попусти и пред најмање осетљивим заповестима, да опише покрете, да изговори речи било какве, Шекспирове или Нушићеве. Игра Олге Одановић је као сан на јави. Позориште је одавно њена слабост и њено магнетно поље. Остварила је улоге које говоре и о великом темпу и о великом напретку њеног талента, наведено је, између осталог, у образложењу жирија.
М.Б.