ОПЕРА „АТИЛА“, ОД 25. МАРТА ПОНОВО НА РЕПЕРТОАРУ, НАСЛОВНУ УЛОГУ ПРЕМИЈЕРНО ТУМАЧИ ДРАГОЉУБ БАЈИЋ

Опера „Атила“ Ђузепа Вердија у режији Дејана Миладиновића, под диригентском управом Зорице Митев Војновић, после паузе од две и по године, поново ће, од 25. марта, бити  уврштена у редован репертоар Велике сцене, а насловну улогу премијерно ће тумачити бас Драгољуб Бајић.  
Баритон Вук Зекић први пут ће наступити као Ецио, лик Одабеле дочараће сопран Сања Керкез, улогу Фореста певаће тенор Душан Плазинић, Улдино ће бити тенор Стеван Каранац, а Леоне бас Михаило Шљивић.
У представи учествују Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.
Опера „Атила“, за коју је либрето урадио Темистокле Солера према трагедији Атила, краљ Хуна (Attila, König der Hunnen) Захарије Вернера, последњи пут је била на репертоару 10. октобра 2012. године.
Сценографију је урадио Александар Златовић, костиме Миланка Берберовић, а кореографију Владимир Лoгунов.
Опера је праизведена 17. марта 1846. године у Венецији у Teatro la Fenice.
Радња се дешава средином V века у Аквилеји у тршћанском заливу, Јадранским лагунама на будућем месту Венеције и околини Рима.
Ансамбл Опере Народног позоришта уврстио је овај наслов први пут у свој репертоар у сезони 1986/87. године. Представа је премијерно изведена на Великој сцени Центра “Сава”, такође, у режији Миладиновића, који је насловну улогу поверио Александру Ђокићу.
У међувремену, поставка је имала обнову 23. јануара 1993, а четири године касније, 14. јуна 1997. и премијерну обнову.
Последња премијерна обнова одржана је 25. јуна 2011. године, а насловну улогу тумачио је бас Иван Томашев.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести