ОПЕРА „АТИЛА“, ПОСЛЕ ДВЕ И ПО ГОДИНЕ ПАУЗЕ, ПОНОВО УВРШТЕНА НА РЕПЕРТОАР ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ

Опера Ђузепа Вердија „Атила“, у режији Дејана Миладиновића, под диригентском управом Зорице Митев Војновић, после паузе од две и по године, поново је, од 25. марта, уврштена у редован репертоар Велике сцене.
Насловну улогу у овом ремек-делу, чија се радња дешава средином V века у Аквилеји у тршћанском заливу, Јадранским лагунама на будућем месту Венеције и околини Рима, премијерно је тумачио бас Драгољуб Бајић.  
Баритон Вук Зекић први пут је наступио као Ецио, лик Одабеле дочарала је сопран Сања Керкез, улогу Фореста певао је тенор Душан Плазинић, Улдино је био тенор Стеван Каранац, а Леоне бас Михаило Шљивић.
У представи је учествовао Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.
Опера „Атила“, за коју је либрето написао Темистокле Солера према трагедији Атила, краљ Хуна (Attila, König der Hunnen) Захарије Вернера, последњи пут је била на репертоару 10. октобра 2012. године.
Сценографију је урадио Александар Златовић, костиме Миланка Берберовић, а кореографију Владимир Лoгунов.
Опера је праизведена 17. марта 1846. године у Венецији у Teatro la Fenice.
Ансамбл Опере Народног позоришта уврстио је овај наслов први пут у свој репертоар у сезони 1986/87. године. Представа је премијерно изведена на Великој сцени Центра “Сава”, такође, у режији Миладиновића, који је насловну улогу поверио Александру Ђокићу.
У међувремену, поставка је имала обнову 23. јануара 1993, а четири године касније, 14. јуна 1997. и премијерну обнову.
Последња премијерна обнова одржана је 25. јуна 2011. године, а насловну улогу тумачио је бас Иван Томашев, који је том приликом прославио 25. година уметничког рада.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести