ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА И ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА РУСКИМ УМЕТНИЦИМА

Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић открио је на улазу у Музеј Народног позоришта спомен-плочу руским уметницима који су дали значајан допринос развоју Националног театра, а у фоајеу друге галерије Габријела Комлева отворила је изложбу “Руски уметници у првим деценијама Балета Народног позоришта у Београду”.

На свечаној церемонији, одржаној 19. маја уочи премијере балета “Бајадера”, управник Народног позоришта Божидар Ђуровић подсетио је да би Драма, а нарочито Опера и Балет Националног театра изгледали знатно другачије да није било великих руских уметника који су помогли приликом њиховог оснивања.
- Да би будуће генерације биле упознате да свет није почео од нас, већ од неког давно пре нас, управа Народног позоришта је одлучила да се, у знак захвалности, према великим руским уметницима, који су задужили Национални театар, открије спомен плоча – рекао је Ђуровић.
Марковић је оценио да су руски уметници, између два рата и нарочито после Другог светског рата, у великој мери задужили нашу културу и нагласио да им због тога морамо одати велику захвалност. Министар је указао да се захваљујући њима те две културе прожимају и дан данас, а као резултат тога приметно је успостављане одређених стандарда, не само у српској култури и Народном позоришту, већ и у Београду.
- Задовољство је открити ову плочу као што је задовољство што смо господин Конузин и ја открили пре неколико дана плочу која је посвећена Краснову, једном од најважнијих градитеља у Београду, али и у Русији. Начин на који ми одајемо пошту појединцима мора да буде, с једне стране, овако државни, институционалан, али мора да садржи и једну симболику. Нема лепше симболике него овде, пре но што сиђете у музеј, где је још живи простор, где стално „живи“ Нушић, да корак десно од улаза буде ова плоча. Већина тих уметника је долазила да помаже зато што је пре тога била барем „корак десно“ у својој земљи – казао је Марковић.
Недуго после тога, у фоајеу друге галерије, Комлева је отворила изложбу “Руски уметници у првим деценијама Балета Народног позоришта у Београду”. Славна руска уметница, која је урадила кореографску поставку “Бајадере”, рекла је да су изложба и представа посвећене свим уметницима и знаменитим личностима које су свој уметнички рад и искуство подарили Народном позоришту. Она је комплетном ансамблу представе пожелела успешну премијеру и изразила наду да ће „Бајадера“ као један од „најлепших, најромантичнијих и најкласичнијих балета остати дуго на репертоару Народног позоришта“.
М.Б.