ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ДАРОВИ И ДАРОДАВЦИ“, 9. ФЕБРУАРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Изложба „Дарови и дародавци“, чији су аутори Ана Томић, Весна Бижић Омчикус и Александар Келић, биће отворена у понедељак 9. фебруара (18,30) у Музеју Народног позоришта.
- Са даривањем се сусрећемо свакодневно. Код особе која прима дар ствара се потреба и да узврати. Тако даривање као друштвени феномен мора да поседује оба елемента; дар и уздарје. Прошло је четири године од кад је 22.новембра 2010. године отворен Музеј Народног позоришта. Изложба „Дарови и дародавци“ замишљена је као уздарје дародавцима захваљујући којима је настала музејска збирка. Свака збирка би требало да се временом увећава, обогаћује, што је у нашем случају могуће искључиво даривањем. За разлику од других музеја овај Музеј је део институције и као такав не поседује фонд за откуп предмета тако да једина могућноста за проширење збирке лежи управо у даривању – каже за сајт Народног позоришта Ана Томић.
Према њеним речима, концепт изложбе је да уз одабрани поклоњени предмет буде приказан портрет дародавца и његова прича.
- Етнолог Весна Бижић Омчикус, музејски саветник Етнографског музеја је сакупила и обрадила приче, а портрете је забележио Александар Келић, ликовни уметник фотографије. На отварању изложбе је планирано да свим дародавцима буду уручене захвалнице и каталог изложбе, а по затварању изложбе и њихови портрети – истиче Ана Томић и указује да су аутори изложбе, од укупно 24 дародавца, успели да остваре сарадњу са њих 18.
Међу њима су Бисерка Цвејић, Мира Ступица, Радмила Бакочевић, Бреда Калеф, Милица Зајцев, Мирјана Теодоровић Јанчић, Гордана Ђорђевић Денић, Дина Борозан, Елеонора Хрушка, Гордана Куић, Мирјана Чангаловић, Оливера Викторовић Ђурашковић, Слободанка Прибаковић Костић, Татјана Ријавец Ћурчић са супругом Милорадом Ћурчићем , Владислав Бобић, Димитрије Марић, Душан Ђоковић и Горан Марковић.
Изложба би требало да послужи и као подстрек другима да се упишу на листи добротвора Музеја Народног позоришта у Београду.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести