ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ВЕЛИКАНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НА МАРКАМА”

Изложба "Великани Народног позоришта на поштанским маркама" отворена је у недељу 27. марта у Музеју Народног позоришта поводом Међународног дана позоришта.

Изложбу је отворио славни чешки редитељ Јиржи Менцл, који, у корежији са Божидаром Ђуровићем, спрема оперу Сергеја Прокофјева "Заљубљен у три наранџе" која ће премијерно бити изведена 6. априла на Великој сцени Народног позоришта.
Уз опаску да слабо говори српски језик, али да ће покушати, Менцл је кратко казао: „Изложба је отворена“ и побрао симпатије и аплауз бројних посетилаца међу којима је био и министар културе Предраг Марковић.
Он је рекао да има велико задовољство што својим присуством може да пружи подршку „двема институцијама које су много старије од свих нас овде заједно“ – Пошти Србије и Народном позоришту.
- Није тешко о њима бринути. Они већ знају да сарађују, а ово вечерас је пример да њима не треба нико споља да их на ту сарадњу упућује и ја им се на томе захваљујем – рекао је Марковић.
Напомињући да има много разлога да Пошта Србије и Народно позориште сарађују, генерални директор Јавног предузећа ПТТ Србија Горан Ћирић је истакао да те две институције не спаја само заједничко министарство и 19. век у коме су настајали, него и љубав према уметности.
Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић захвалио се Ћирићу на успешној сарадњи око припреме изложбе и најавио да ће ову поставку, током маја, моћи да погледа и публика у Пироту.
Изложбу је приредила кустос Зорица Јанковић, у сарадњи са Јавним предузећем ПТТ саобраћаја "Србија", а обухвата 20 портрета ауторке Марине Калезић.
У изложбеној поставци су портрети Жанке Стокић, Бранислава Нушића, Раше Плаовића, Добрице Милутиновића, Чича Илије Станојевића, Милана Грола, Хуга Клајна, Јована Ђорђевића, Љубе Тадића, Љубинке Бобић, Мије Алексића, Милана Ајваза, Милана Предића, Миливоја Живановића, Милке Гргурове Алексић, Милоша Жутића, Невенке Урбанове, Петра Добриновића, Стеве Жигона и Веле Нигринове.
Одлуком господина Ћирића, портрети су поклоњени Музеју Народног позоришта.
Сви посетиоци изложбе, која ће бити отворена до краја априла, на поклон ће добити бесплатну разгледницу на чијој полеђини се налази марка Народног позоришта. Ако желе некоме да је пошаљу, могу то да ураде на лицу места убацивањем у поштанско сандуче које ће бити постављено у музеју.
М.Б.