ОВАЦИЈЕ ЗА „БАХАНТКИЊЕ“ У НЕМАЧКОМ "ШАУШПИЛХАУЗ" ТЕАТРУ

Драма Народног позоришта "Баханткиње", у режији госта из Шведске Стафана Валдемара Холма, изведена је веома успешно 27. и 28. јануара на сцени театра "Шаушпилхауз" у Дизелдорфу.

Првом гостовању Националног театра у Немачкој после четири деценије, присуствовале су и бројне угледне театарске личности из те државе, као и са простора бивше Југославије.
Представу, у којој је Холм на модеран начин приказао универзалну борбу рационалног и ирационалног у Еурипидовој причи о ширењу дионизијског култа у Грчкој и противљењу краља Тебе Пентеја баханалијама, по античком песнику најмилијег и најстрашнијег бога, немачка публика испратила је овацијама обе вечери.
Улоге су остварили Ненад Стојменовић (Дионис), Марко Николић (Тиресија), Танасије Узуновић (Кадмо), Александар Срећковић (Пентеј), Слободан Бештић (Гласник), Радмила Живковић (Агава), Стела Ћетковић (Алфа), Нела Михаиловић (Бета), Јелена Хелц (Гама) и Даниела Кузмановић (Делта).
Последњи пут Национални театар гостовао је у Немачкој 1971. године. Том приликом, у Бону, Манхајму, Ремшајту и Франкфурту, изведена је Станковићева “Коштана” у режији Јована Путника.
М.Б.