ОВАЦИЈЕ ЗА ОПЕРУ "ЛЕТЕЋИ ХОЛАНЂАНИН" НА ГОСТОВАЊУ У РУМУНИЈИ

Опера Рихарда Вагнера "Летећи Холанђанин", у режији Дејана Миладиновића изведена је веома успешно у недељу 2. новембра на Интернационалном музичком фестивалу у Темишвару.
На сцени Националне оперске куће, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, наступили су Миодраг Д. Јовановић (Холанђанин), Ана Рупчић (Сента), Јанко Синадиновић (Ерик), Ненад Јаковљевић (Краљ), Дубравка Филиповић (Мери) и Данило Стошић (Морнар).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Публика у препуној сали, која је била распродата још пре месец дана, наградила је наше уметнике дугим аплаузом и овацијама.
Извођењу је присуствовао и конзул Републике Србије у Темишвару Лазар Манојловић, који је био у друштву са в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејаном Савићем.
Гостовање у Темишвару био је први међународни наступ ансамбла Опере Националног театра од 2009. године када су били на десетодневној успешној турнеји у Италији са представом „Евгеније Оњегин“ Петра Иљича Чајковског.
Основна нит „Летећег Холанђанина”, премијерно изведеног 23. децембра прошле године, односи се на искупљење кроз љубав или жртву, а порука на крају представе гласи да је овај сурови свет такав, да је права љубав могућа, можда, само у неком другом свету.
Опера је урађена поводом два века од Вагнеровог рођења и девет деценија од прве премијере "Летећег Холанђанина" на сцени Народног позоришта у Београду - 6. новембра 1923. године.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести