Педесето извођење представе „Бела кафа“, 20. октобра на Сцени „Раша Плаовић“

Драма Александра Поповића „Бела кафа“, у режији Милана Нешковића, биће 50. пут изведена 20. октобра (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“.

Признати драмски писац у „Белој кафи" напушта своје омиљено подручје периферијског миљеа и смешта догађаје у имућну породицу фабриканта Момчила Јабучила у периоду од избијања рата 1941, па до друге половине шездесетих година.
Редитељ Нешковић, који је заједно са драматургом Молином Удовички Фотез урадио адаптацију овог текста написаног крајем осамдесетих година прошлог века, не бави се идеологијом комуниста, националиста, алузијама на распад Југославије из 90-их, већ систематском пропашћу породице, која је основна јединица грађе сваког друштва.

У подели су Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Олга Одановић (Мајка Јања), Павле Јеринић (Дели Јова), Вања Ејдус (Црква Ружица), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).
Глас радио каскадеру позајмио је Предраг Ејдус, док шлагере пева баритон Небојша Бабић.

Сценографију је урадила Весна Поповић, костиме Марина Вукасовић Меденица, а музику Ања Ђорђевић.

Представу је од премијере, 4. маја 2015. године, на матичној сцени и гостовањима у земљи и региону, видело око 10.000 гледалаца.
 
Редитељ Нешковић добитник је Награде за режију „Љубомир Муци Драшкић“, за 2015. годину, а Павле Јеринић - Награде „Томислав Пејчић“ за најбољег младог глумца на XXIII Фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен“ и Награде "Петар Банићевић" коју додељује Народно позориште.

Исте године,  Нада Шаргин постала је прва добитница Награде „Ружица Сокић”, Олги Одановић припала је бијенална глумачка награда Удружења драмских уметника Србије - „Љубинка Бобић“ и Награда „Ардалион“ за епизодну улогу, на 21. Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу.

На истој манифестацији, Нада Шаргин је добила „Ардалиона“ за најбољу женску улогу, а Марина Вукасовић Меденица „Ардалиона“ за најбољу костимографију.
 
Наредне године, на XIX Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци, Бранку Видаковићу додељена је Награда за најбољу мушку улогу, његова колегиница Нада Шаргин проглашена је за најбољу глумицу, док је Марини Меденици припала Награда за најбољег костимографа.

На Позоришним свечаностима „Фестивал победника фестивала“., одржаним од 9. до 17. октобра ове године, "Бела кафа" је добила награду публике за најбољу представу, а Олга Одановић за најбољу глумицу.
М.Б.

 

Прочитајте још вести