Перформативно предавање и Радионица колектива „Римини протокол“ 26. и 27. фебруара на Сцени „Раша Плаовић“

Драматург Имануел Шипер из чувене немачке позоришне трупе „Римини протокол“ гостоваће 26. и 27. фебруара у Народном позоришту. 

Првог дана, на Сцени „Раша Плаовић“, с почетком у 20,30 часова, господин Шипер одржаће перформативно предавање под називом Релационе драматургије и инсценирана пост-демократија у тетралогији „Држава 1-4“ колектива  „Римини протокол".

Током предавања, публика ће моћи да се упозна са праксом те трупе (https://www.rimini-protokoll.de) као и са начином рада на њиховој продукцији – тетралогији „Држава 1-4” која је реализована у сарадњи са четири позоришта и једним излагачким простором.  

Имануел Шипер, драматург на великом броју пројеката колектива  „Римини протокол", говориће о њиховој пракси и специфичном приступу савременој извођачкој уметности. 

У тетралогији „Држава 1-4“ (2016-18),  „Римини протокол" се фокусира на пост-демократске феномене као што су глобална обавештајна мрежа, градилишта и лобирање, дигитализација демократије и преплитање структура глобалних компанија и политике. 

За сваки од ових веома политичких садржаја, створен је посебан естетски простор, али и јединствен начин обраћања, организације и вођења публике кроз позоришни догађај. Различите стратегије партиципације и интеракције ступају на дело како би се створило имерзивно искуство. 

Бесплатне карте за овај догађај могу да се преузму на благајни Народног позоришта. 

Предавање ће бити одржано на енглеском језику, уз симултани превод.

Наредног дана, 27. фебруара, од 10,30 до 15,30, такође на Сцени „Раша Плаовић“, угледни гост одржаће радионицу под називом „Релационе драматургије и стратегије интерактивности“.

Радионица, која ће бити одржана на енглеском језику, бавиће се различитим драматургијама представљања јавности и покушаће да их повеже са различитим појмовима концепта пост-демократије. Такође, истраживаће се стратегије релационих драматургија и различити облици интерактивности извођачког дела. 

Радионица је намењена студентима позоришта и извођачких уметности – глума, режија, драматургија, потом позоришним уметницима, студентима уметничких школа и студентима друштвених наука, те уметницима и стручњацима заинтересованим за рад трупе Римини протокол као и за партиципативни приступ позоришту.

Kо жели да се пријави за радионицу, неопходно је да на адресу akonstantinovic@narodnopozoriste.rs пошаље свој кратак CV (до 150 речи) и контакт податке. 

 

Биографија Имануела Шипера

Имануел Шипер (Imanuel Schipper) је предавач и истраживач на неколико универзитета и уметничких академија у Немачкој и Швајцарској. 

Ради и као драматург чувеног немачког извођачког колектива  „Римини протокол" са којима је, током многих година, развио савремен приступ раду у области документарног позоришта као интервенције, као политичке „лабораторије мишљења“. 

Последња продукција Римини протокола на којој је радио као драматург била је тетралогија о пост-демократским феноменима „Држава 1-4“. 

Шиперов рад се позиционира између научног истраживања, предавања и уметничке праксе. У свом раду анализира појмове као што су „театралност“, „перформативност“, „драматургија“, „представљање“, „рецепција“ и „медијалност“ – полазећи од студија позоришта али пробијајући границе и залазећи у поља дизајна, сценографије и кураторског рада. 

Предаје студије перформанса и драматургије на департману за Уметност и друштвене промене у Хамбругу. Члан је одбора међународне организације „Performance Studies international (PSi)”. 

Докторирао је на тему „релационих драматургија“ на Универзитету Леупхана у Лунебургу.

 

 

 

 

Прочитајте још вести