ПИСМО ДЕЈАНА САВИЋА УПУЋЕНО ИВИЦИ ДАЧИЋУ, АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ И ВЕЉКУ ОДАЛОВИЋУ

Г. Ивица Дачић, премијер Владе Републике Србије
Г. Александар Вучић, први потпредесдник Владе Републике Србије
Г. Вељко Одаловић, генерални секретар Владе Републике Србије

Поштовани,

принуђени смо да вам се обратимо услед потпуног једностраног прекида комуникације са нама надлежним Министарством културе и информисања у оставци. Како је ово стање у коме се налази велика већина културних институција које се финансирају из републичког буџета, тиме проблем постаје још већи и тежи.
На дописе које упућујемо Министру и Државном секретару нема одговора, па тако не можемо да сазнамо ни разлоге за садашњу већ драматичну ситуацију у којој се налазе готово све републичке установе културе, што је последица непотписивања годишњих уговора ових институција са Министарством. На тај начин од почетка године на рачуне установа није уплаћен ни динар средстава која су већ обезбеђена у буџету па су заустављени започети пројекти, обустављене премијере, онемогућено исплаћивање зарада хонорарним сарадницима и добављачима што ствара велико незадовољство код свих оних који од културе и за културу живе и раде, као и код публике и других корисника културних добара. Имајући у виду осетљив предизборни период у коме се све ово догађа, као и неке скорашње потезе Министра и Државног секретара, питање је да ли је ово смишљено и планирано стварање хаотичне ситуације у култури или само још један пример њихове неспособности, нерада и ароганције.
Народно позориште, као ни друге угледне институције културе широм Републике Србије, не заслужује и не може да буде талац тог и таквог Министарства, које је у много наврата показало да није дорасло своме послу и положају. Такође, Народно позориште не жели ни да учествује у најављеним "перформансима" којима ће Министар у оставци безуспешно покушати да свој нерад и кашњење у испуњавању редовних задатака и обавеза претвори у медијски догађај естрадног типа.
С обзиром на све изнесено, молимо вас да искористите свој велики ауторитет и позицију те да утичете на то да се наведене  обавезе према републичким установама културе без одлагања изврше у најкраћем могућем року, како не би дошло до њиховог потпуног застоја у раду за шта ће једино одговорно бити Министарство културе и информисања у оставци.

Дејан Савић
в.д. управника
Народно позориште у Београду