Плесна академија из Пекинга гостује 20. јануара на Великој сцени са кинеским класичним плесом „Фен мо“

Плесна академија из Пекинга гостоваће 20. јануара (20,00) на Великој сцени са кинеским класичним плесом „Фен мо“.

Више од 30 учесника ове установе, која је једна од најпрестижнијих плесних школа у свету, у живописним сценама приказаће живот покретима кроз јединствену форму естетике кинеског сликарства.

Начин на који мастило продире кроз пиринчани папир и расипа се на тамне или светле нијансе, влажне или суве, интензивне или замућене, управо је попут покрета плесачевог тела: удисање или издисање, покрет или мировање, отворено или прикривено, брзо или споро, у порасту или у опадању.

„Фен мо“ у потпуности користи традиционалне елементе, као што су „дах“, „штуле“, „коса“, „рукави“, „мач“, „лепеза“, „сунцобран“ и „сукња“, да би пренео осећања попут „привржености“, „изузетности“, „заљубљености“, „жаљења“, „туге“, „опуштености“ и „љубави“ у кинеском духовном свету, а која су саставни део историјског и културног памћења и преношења класичног кинеског духа на нове генерације.

Плес је инспирисан изреком: „Ако сликар може дочарати пет боја само коришћењем мастила, сматрамо да је ухватио суштину. Али, уколико је сликаров ум усмерен на тих пет боја, суштина ће му измаћи.“

Плесна академија у Пекингу, основана 1954. године, представља ексклузивну институцију високог образовања у области плеса у Кини.

Као једна од најпрестижнијих и највећих плесних школа у свету, Академија нуди програме за средње, више и високо образовање у складу са захтевним и добро осмишљеним курикулумима.

Позната као „колевка плесача“, где се бројни играчи развијају и доживљавају процват, Плесна академија у Пекингу тренутно има око 600 предавача и 3500 редовних студената.

Гостовање се реализује у сарадњи са Минисраством културе Народне Републике Кине, амбасадом НР Кине у Србији, Министарством културе и информисања Републике Србије, Народним позориштем у Београду и Српским народним позориштем из Новог Сада у којем ће Плесна академија из Пекинга гостовати 18. јануара.
М.Б.

Прочитајте још вести