ПОРУКА ТРИШЕ БРАУН И СРПСКА ПОСЛАНИЦА (УБУС), ПОВОДОМ 29. АПРИЛА, СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ

Утицајна америчка плесна уметница и кореографкиња Триша Браун (Trisha Brown), која је недавно преминула, овогодишња је ауторка глобалне поруке за Светски дан игре, 29. април, у којој је истакла важност уметничке игре за ослобађање креативности и позвала публику да преузме креативни импулс и примени га у свакодневном животу.
“Постала сам играчица због своје жеље да летим. Превазилажење силе гравитације је нешто што ме је покретало. Не постоји тајно значење у мојој игри. То су вежбе духа у физичком оквиру. Игра комуницира и шири универзални језик комуникације, удахњујући животу радост, лепоту и надоградњу људском разумевању. Игра је о креативности… изнова и изнова…у мислима, у стварању, у чињењу, и у извођењу. Наша тела су алат за изражавање, а не средство за приказивање. Тај појам ослобађа нашу креативност, као есенцијалну поуку и дар за уметничко стварање. Живот једног уметника се не завршава са годинама, како критичари обично мисле. Игра је створена од људи, људи и идеја. Као публика, ви можете преузети креативни импулс и користити га у свом свакодневном животу - поручила је Триша Браун у својој поруци.
Ова уметница, сматрана је за једног од најпризнатијих и најутицајнијих кореографа свог времена чији авангардни рад је заувек променио уметнички пејзаж.
Основала је сопствену компанију 1970. кроз коју је 40 година истраживала све путеве савремене игре обележене импровизацијама и експериментима. Радила је на кореографијама у балету Париске опере, сарађивала с Михајлом Баришњиковим и наручивала сценографије од Роберта Раушенберга и других истакнутих визуелних уметника.
Креаирала је више од 100 кореографија и шест опера пре него што је напустила сцену као плесачица 2008. године.
Умрла је 18. марта у Сан Антонију, у Тексасу у 81. години после дуге болести, а само неколико месеци после супруга, видео уметника Берта Бара, који је преминуо 7. новембра прошле године. Иза себе је оставила сина и четворо унука.
Светска плесна алијанса у оквиру Међународног позоришног институте при UNESCO-у, покренула је 1982. године прослављање Светског дана игре.
Дан се обележава сваког 29. априла, као датум рођења Жана Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре.
Идеја и циљ Светског дана игре је у својеврсној планетарној прослави ове уметничке дисциплине, као најуниверзалнијег језика који превазилази све политичке, културне и етничке границе, пружајући могућност уједињавања људи око заједничког и непоновљивог искуства – игре!
М.Б.

 

УДРУЖЕЊЕ БАЛЕТСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ репрезентативно удружење у култури (УБУС) шаље поруку нашег еминентног уметника из области уметничке игре поводом међународног Дана игре који је установио ЦИД УНЕСКО 1982. године.

Шаљући поруку о значају игре у данашњем времену, УБУС жели да допринесе афирмацији уметничке игре, домаћег плесног стваралаштва, а уједно и да подсети на то да се у 2017. години обележава 25 година од смрти Смиљане Мандукић – зачетнице савременог плесног израза у нас. Такође, приближава нам се и Фестивал кореографских минијатура, међународно такмичење кореографа које се у организацији нашег удружења већ 21 годину одиграва на сцени Народног позоришта у Београду, али и у другим градским просторима.

Jедна од најзначајних уметница нашег времена, примабалерина са богатим интернационалним искуством, звезда београдског балета, добитница бројних признања и награда, Ашхен Атаљанц је овогодишњи аутор УБУС-ове посланице посвећене празнику који се традиционално обележава 29. априла широм света.

 

СРПСКА ПОРУКА  ПОВОДОМ СВЕТСКОГ  ДАНА ИГРЕ  2017. ГОДИНЕ

 

                                                                                                        Ашхен Атаљанц

 

Игра се на рођенданима, венчањима, по улицама, собама, на сцени, иза кулиса...

Тако размењујемо радост, бол - као ритуал, живећи екстремна искуства.

Игра је универзални језик, амбасадор једног света мира, толеранције и саосећања. Игра је манифастација живота. Игра је трансформација. Игра је експресија душе. Игра телу даје духовну димензију. Игра је активно учествовање у вибрацијама универзума.

Бог Шива је креирао свет играјући.

Када играмо не мрзимо, не осуђујемо... када играмо приближавамо се себи и универзалним знањима.

Конфуције је рекао: Не дајте мач човеку који не уме да игра.

Ако већ нисте, данас удахните дубоко...и заиграјте!

Лепотом која ће изаћи из вас борите се против ружноће која нас напада!

Из тог плеса љубави, изаћићете прочишћени и бољи....

Једино тако можемо мењати свет!

 

Прочитајте још вести