ПОВОДОМ 27. МАРТА НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ОРГАНИЗОВАЛО ТЕАТАРСКЕ И МАРКЕТИНШКЕ ПРОГРАМЕ

Народно позориште у Београду обележило је Светски дан позоришта – 27. март путем разних театарских и маркетиншких програма који су имали за циљ популаризацију позоришне уметности.

Програм је почео у подне акцијом "Отворена врата" током које су посетиоци, уз медијатора др Милована Здравковића, могли да сазнају најосновније историјске податке о овом здању културе од националног значаја, имали су прилику да се упознају са процесом рада, обиђу гардеробе, радионице, позоришни бифе...
Том приликом, у Музеју Народног позоришта одржан је и сусрет са популарним немачким глумцем Александром Раденковићем, а његови домаћини били су в.д. директора Драме Спасоје Ж. Миловановић и Здравковић.
Раденковић, тумач насловне улоге у Шекспировом "Хамлету" са којим ће ансамбл "Шаушпилхауса" из Диселдорфа 28. марта гостовати на Великој сцени, казао је да је веома срећан што му се указала прилика да заигра у Народном позоришту.
Пред бројном публиком, Раденковић, који је део детињства провео у родном Новом Саду, Бачкој Паланци и Београду, а потом се као седмогодишњи дечак преселио са родитељима у Франкфурт на Мајни, говорио је о свом одрастању, школовању, улогама...
Он је казао да је у "Шаушпилхаус", у чијем је ангажману годину и по дана, стигао на позив управника те угледне позоришне Куће и редитеља "Хамлета" Стафана Валдемара Холма.
Пре тога, Раденковић, који је дипломирао на Факултету за музику и позориште „Феликс Менделсон Бартолди“, био је члан Лајпцишког позоришта и Немачког позоришта у Хамбургу.
Он је најавио да ће на крају ове сезоне потписати уговор са Позориштем "Максим Горки" у Берлину чији ће члан бити у наредне три године.
На захтев једног од посетилаца Музеја, извео је на немачком језику монолог из "Хамлета", а тај гест присутни су поздравили громогласним аплузом.
У оквиру обележавања Светског дана позоришта, у фоајеу Велике сцене приказана је изложба костима из фундуса Народног позоришта, ауторке Катарине Грчић, а у холу код главног улаза био је постављен штанд са рекламним материјалима, као и плазма екран на којем су емитовати спотови и инсерти из представа Народног позоришта.
Костимиране разводнице и статисти делили су репертоар, флајере и друге промотивне материјале Народног позоришта и његовог Музеја испред главног улаза у зграду, на балкону Прве галерије и централним пунктовима током обиласка позоришта у оквиру "Отворених врата".
На благајни Националног театра, за неке од представа са априлског репертоара, улазнице су могле да се набаве по специјалном попусту од 50 процената.
Дан отварања Позоришта нација у Паризу, 27. март 1962. године, проглашен је за Светски дан позоришта. Тај датум обележавају позоришта широм света, а сваке године се повећава број институција које се прикључују прослави тог празника.
Поводом Међународног дана позоришта традиционално се чита порука коју, на позив Међународног позоришног института, увек пише позоришна личност светског угледа.
Порука се преводи на више од 20 језика, чита пред бројним гледаоцима у позориштима, штампа и емитује у разним новинама, часописима, радио и тв станицама на свим континентима.
Ове године поруку је написао италијански драматичар и добитник Нобелове награде за књижевност, 1997. године Дарио Фо.
М.Б.

Поруку Дарија Фоа можете прочитати ОВДЕ